Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obavy zo zdražovania ropy po útoku dronov. Saudská Arábia prišla o polovicu dennej produkcie
Zdielať na

Obavy zo zdražovania ropy po útoku dronov. Saudská Arábia prišla o polovicu dennej produkcie

SAUDSKÁ ARÁBIA / Saudská Arábia prišla po poškodení rafinérií dronmi o polovicu dennej produkcie ropy. Situácia vyvolala obavy zo zvýšenia cien na svetových trhoch. Podľa energetických analytikov všetko závisí od dĺžky obdobia, ktoré bude Saudská Arábia potrebovať na opravu zničených objektov a obnovenie dodávok. Zatiaľ je podľa odborníkov ropy dostatok.

Saudská Arábia je najväčší svetovým vývozcom ropy. Sobotňajšie útoky dronmi zo strany jemenských rebelov však zasiahli najdôležitejšie miesta ich ropného priemyslu. Spôsobilo to zníženie dennej produkcie ropy o polovicu. 

Analytici tvrdia, že zatiaľ netreba robiť paniku."Predpokladáme, že Saudská Arábia sa pokúsi výpadok vykryť so svojich zásob. V roku 2015 a 2016 totiž vykazovala zvýšenú produkciu. Preto majú zrejme vytvorené rezervy, ktoré im v nasledujúcich dňoch pomôžu," myslí si energetický analytik Mazen al-Sudairi.  

Incident okamžite vyvolal obavy z turbulencií na ropnom trhu. Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že Spojené štáty sú v prípade potreby ochotné uvoľniť ropu zo svojich strategických rezerv. 

Prudkého nárastu cien sa netreba obávať 

Zástupcovia saudskej ropnej spoločnosti by mali poskytnúť informácie o rozsahu škôd do 48 hodín. Medzinárodná energetická agentúra upokojuje, že prudkého rastu cien sa zatiaľ netreba obávať. Trh má dostatočné komerčné zásoby.

Týka sa to podľa Maroša Šefčoviča aj Slovenska. "Podajú nám veĺmi podrobné informácie v priebehu dvoch dní, ako chcú znova obnoviť produkciu na tie pôvodné úrovne. Myslím si, že nemusíme byť znepokojení aj z toho dôvodu, že všetky zásobníky sú úplne plné a momentálne máme prebytok ropy na svetových trhoch, takže verím, že aj tento problém sa vyrieši," predpokladá podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. 

Záleží na tom, za aký čas zariadenia opravia 

Kľúčové teda je, ako dlho bude výluka poničených ropných zariadení trvať. Podľa agentúry Reuters to môžu byť týždne. Trhy môžu zneistieť aj vtedy, pokiaľ nebudú mať o situácii dostatok informácií. Energetickí analytici pre Deutsche Welle uviedli, že v týchto prípadoch to môže ceny ropy ovplyvniť.

Po 11. septembri sa veľa zmenilo. Podľa odborníka aj spôsob boja teroristov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy