Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Andrej Danko vyzýva na nahradenie systému rozdeľovania odmien v štátnej správe. Reakcie sú ale rôzne
Zdielať na

Andrej Danko vyzýva na nahradenie systému rozdeľovania odmien v štátnej správe. Reakcie sú ale rôzne

BRATISLAVA / Zavedenie 13. a 14. platov oslobodených od daní si presadila SNS. Napriek tomu tento inštitút nie je veľmi využívaný. Andrej Danko apeloval i na svojich koaličných ministerských kolegov, aby túto možnosť využili. Podľa neho je to pre úrady i ministerstvá oveľa výhodnejšie ako odmeny, z ktorých dostane zamestnanec v čistom menej.

Zavedenie 13. a 14. platu prešlo v tomto roku zmenou. V praxi to znamená, že zamestnávateľ nemusí vyplatiť 13. plat zamestnancovi vo výške priemernej mzdy, no iba čiastku do výšky 500€. Medzi zamestnávateľmi sa tento inštitút neteší veľkej obľube

Predseda parlamentu Andrej Danko však vyzýva koaličných partnerov a jednotlivé ministerstvá, aby tento systém využili. Tvrdí, že je oveľa výhodnejší, ako systém rozdeľovania odmien, ktoré sa v štátnej správe zvyknú udeľovať raz ročne a z ktorých sa musia platiť ako dane, tak aj odvody. A práve na tom by zamestnávatelia mohli ušetriť. "Ide o to, aby sa v štátnej správe vedúci funkcionári naučili používať tento inštitút v čase júna a decembra," informuje predseda parlamentu Andrej Danko. 

Od tohto roku daná suma 500€ už ďalej nepodlieha zdaneniu, zamestnávatelia sú od platenia oslobodení. Jednotlivé ministerstvá reagujú na tento inštitút, ako aj na odporúčania Andreja Danka, rôznorodo. Na ministerstve obrany, ktoré spadá pod SNS, to vraj využívajú. Údajne majú aj vyčíslené, koľko úspor im to prinieslo, práve vďaka skutočnosti, že 13. platy nepodliehajú zdaneniu.

"Firmy, ktoré dávajú už teraz odmeny, väčšinou dobre zarábajú, takže oni budú dávať tie odmeny. Tam sa to veľmi nebude zlepšovať. Firmy, ktoré na to nemajú peniaze, to sú väčšinou aj firmy, kde aj ľudia málo zarábajú, aj tak nevyužijú tento nástroj. Tí, ktorí by si zaslúžili viac, majú pomerne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie s nízkymi príjmami. Pre nich to nemá veľký význam," objasňuje Alexej Dobroľubov z občianskeho združenia Inštitút zamestnanosti. 

Reakcie z ministerstiev sú rôznorodé

 Vyzerá to, že k tomuto kroku pristúpia aj na ministerstve hospodárstva. "Budeme sa toho zúčastňovať, v májovej alebo júnovej výplate to zamestnanci určite dostanú," tvrdí minister hospodárstva Peter Žiga. Minister dopravy Arpád Érsek odpovedať, či by takýto systém zaviedol aj do praxe, zatiaľ nevedel. "Musel by som sa spýtať našich ekonómov," dodal. 

"Nevyužijeme možnosť vyplácania 13. a 14. platu, avšak naši zamestnanci sú odmeňovaní v závislosti od, napríklad, mimoriadneho pracovného výkonu alebo za výborné pracovné výsledky," hovorí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Andrej Danko sa chce o 13. plate rozprávať aj s premiérom. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy