Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už len pár hodín do stanovenia konverzného kurzu pre Slovensko
Zdielať na
Ekonomika

Už len pár hodín do stanovenia konverzného kurzu pre Slovensko

Zdroj: TV JOJ

Definitívnu hodnotu eura budeme poznať dnes popoludní

Ceny potravín, výška dôchodkov i sociálnych dávok, to všetko si už dnes budeme môcť predstaviť v eurách. Už minulý týždeň prenikli na verejnosť informácie, že Európska komisia stanovila konverzný kurz na úrovni 30,126 Sk za euro. To či sa tak stane sa dozvie Slovensko už dnes krátko popoludní.

Konverzný kurz bude v prvom rade slúžiť na prepočítavanie cien v eurách. Duálne zobrazovanie cien v eurách a v korunách začne platiť o mesiac, teda od 8. augusta. Tento mechanizmus poslúži aj ako nástroj proti podnikateľom, ktorí by chceli zneužiť zavedenie eura na zvýšenie cien prostredníctvom zaokrúhľovania smerom nahor. Cieľom zobrazovania cien v dvoch menách je aj naučiť ľudí zvyknúť si na hodnotu novej meny a na prepočítavanie z korún na eurá.

Napriek tomu si však v bankách a v zmenárňach budeme môcť až do zavedenia eura meniť koruny za eurá v komerčnom kurze, ktorý platí aj dnes. Pre zmenárne teda konverzný kurz platiť nebude.

Chronológia najdôležitejších udalostí na ceste Slovenska k stanoveniu konverzného kurzu ministrami financií krajín Európskej únie.
 
DátumUdalosť
1. máj 2004Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie. Z prístupových dohôd krajine vyplýva povinnosť prijať euro, aj keď nie je presne stanovený termín, dokedy tak musí urobiť.
november 2004Oficiálny návrh Ministerstva financií SR na prijatie eura v roku 2009 a jeho zapracovanie do Konvergenčného programu SR (pôvodný návrh bol rok 2008).
26. november 2005Vstup slovenskej koruny do európskeho systému výmenných kurzov ERM II, tzv. "čakárne na euro" pri centrálnej parite 38,455 SKK/EUR.
júl 2006Prudké oslabenie koruny v reakcii na otáznu politickú podporu zavedenia eura v roku 2009 od novej vlády. Predseda vlády Robert Fico sa však prihlásil k tomuto záväzku a situácia sa stabilizovala.
17. marca 2007Posunutie centrálnej parity v rámci európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II o zhruba 8,5 % smerom nadol na 35,4424 SKK/EUR
august 2007Slovensko začalo plniť problémové inflačné kritérium, podľa ktorého dvanásťmesačná priemerná inflácia nesmie prekročiť priemernú úroveň rastu cien troch krajín Európskej únie s najnižšou infláciou o viac ako 1,5 percentuálneho bodu.
november 2007Slovenská koruna absolvovala povinné dva roky v systéme ERM II, počas ktorých jej kurz voči euru zotrval v stanovených mantineloch, teda 15 % od centrálnej parity.
16. marec 2008Európsky štatistický úrad Eurostat potvrdil Slovensku splnenie inflačného kritéria. Slovenská dvanásťmesačná priemerná harmonizovaná inflácia dosiahla 2,2 %, kým hranica kritéria bola na úrovni 3,2 %.
18. apríl 2008Európsky štatistický úrad Eurostat potvrdil Slovensku splnenie fiškálneho kritéria. Deficit verejných financií SR dosiahol v roku 2007 úroveň 2,2 %, kým kritérium je nastavené na maximálne 3 %. Dlh verejnej správy dosiahol 29,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) pri hranici kritéria na úrovni 60 % HDP.
28. apríl 2008Európska komisia zverejnila svoju jarnú makroekonomickú prognózu, v ktorej predpovedá Slovensku udržateľné plnenie aj problémového inflačného kritéria.
7. máj 2008Európska komisia a Európska centrálna banka (ECB) zverejnili konvergenčné správy. Podľa očakávaní skonštatovali, že Slovensko plní maastrichtské kritériá udržateľne, aj keď ECB bola najmä pri inflačnom výhľade voči Slovensku kritickejšia.
28. máj 2008Posunutie centrálnej parity v rámci európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II na spodnú hranicu dovtedajšieho fluktuačného pásma 30,1260 SKK/EUR
17. jún 2008Vstup Slovenska do eurozóny podporil aj Európsky parlament, ktorý má však v celom procese iba konzultačnú úlohu. Za správu konštatujúcu, že Slovensko je na euro pripravené, hlasovalo 572 europoslancov, proti bolo 17 a 86 poslancov sa hlasovania zdržalo.
19. jún 2008Zavedenie eura na Slovensku získalo podporu politických lídrov krajín Európskej únie. Vstup Slovenska do eurozóny odsúhlasili počas summitu Európskej rady v Bruseli.
8. júl 2008Ministri financií krajín Európskej únie odsúhlasia poslednú formálnu legislatívu potrebnú na rozšírenie eurozóny a stanovia konverzný kurz. Pri tomto fixnom kurze sa potom pri prechode na euro budú prepočítavať všetky finančné hodnoty.
Zdielať na

Najčítanejšie správy