Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia chystá sociálny balíček. Most-Híd chce menšie odvody, SNS nižšiu daň
Zdielať na

Koalícia chystá sociálny balíček. Most-Híd chce menšie odvody, SNS nižšiu daň

BRATISLAVA / Kým sa ešte nedávno špekulovalo o predčasných voľbách, dnes sa dolaďuje sociálny balíček. Koalícia o ňom začne rokovať po tom, čo podá demisiu dlhoročný strážca štátnej kasy Peter Kažimír.

Poslancov čaká návrh zákona z dielne SNS o znižovaní daní pre právnické osoby na 15 percent. Zahrnuté je napríklad aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. "Ja som tu tretí rok v stave, že presviedčam pána Kažimíra, že treba znížiť odvody, dane a keď sa potom dozviem, že niekde tam v rezerve sú pripravené peniaze, tak ako aj v štátnom rozpočte je pripravená takmer miliarda na to, aby sme dokázali ľuďom pomôcť, tak človek až žasne," komentuje Andrej Danko, predseda SNS. Dodáva, že mu Fico musí sľúbiť, že nový minister financií zníži dane. 

"Jedna vec je znižovať dane, za to rozhodne sme, druhá vec je povedať si, odkiaľ sa tie peniaze zoberú, koľko to bude stáť, čiže tieto všetky analýzy predložené neboli, stále na ne čakáme," reaguje Jana Kiššová, poslankyňa NR SR za stranu SaS. MOST-HÍD navrhuje znižovanie odvodov do sociálnej poisťovne, čo by priemerne prinieslo čistých 100 eur k výplate pre zamestnancov. Strana Smer-SD hovorí o predĺžení materskej alebo o vyššom rodičovskom príspevku, ale takisto aj o pomoci rodičom, ktorí majú doma žiakov prvej triedy základných  škôl. "Ideme vyrokovať nový zoznam opatrení, ktoré chceme predložiť už na májovej schôdzi, tá začne 9. mája. Tu ja potrebujem najsilnejší tím a ten spočíva v tom, že súčasťou týchto rokovaní musí byť predseda vlády, ktorý bude v tom okamihu aj riadiť finančné procedúry," hovorí Robert Fico. Scenár pre sociálny balíček je podľa neho napísaný jasne. Koalícia ho politicky dohodne a nový minister financií pripraví zákony. Podľa Európskej komisie by sme mali udržať štátny rozpočet. Ak by sme neúmerne navýšili zadĺženie aj na ďalší predvolebný rok, dostali by sme sa do sankčného pásma.

Andrej Danko navrhuje výrazne znížiť dane pre právnické osoby a upraviť aj DPH na potraviny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy