Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koruna revalvovala, centrálna parita je na 30,126 SKK/EUR
Zdielať na
Ekonomika

Koruna revalvovala, centrálna parita je na 30,126 SKK/EUR

Zdroj: TV JOJ

Posilnenie o vyše 17 % z pôvodnej hodnoty 35,4424 SKK/EUR odsúhlasili na žiadosť Slovenska ministri eurozóny, zástupcovia ECB a ministri spolu s guvernérmi centrálnych bánk ďalších krajín.

Slovenská koruna sa po prudkom posilňovaní dočkala zmeny centrálnej parity, ktorej nová hodnota je 30,126 SKK/EUR. Posilnenie o vyše 17 % z pôvodnej hodnoty 35,4424 SKK/EUR odsúhlasili na žiadosť Slovenska ministri eurozóny, zástupcovia ECB a ministri spolu s guvernérmi centrálnych bánk ďalších krajín.

Pri vstupe Slovenska do systému výmenných kurzov ERM II v novembri 2005 bola pritom centrálna parita stanovená na úrovni 38,455 SKK/EUR. Prvý posun centrálnej parity sa potom uskutočnil 17. marca minulého roka o 8,5 % smerom nadol na hodnotu 35,4424 SKK/EUR, kde bola doteraz.

Vzhľadom na neustále posilňovanie slovenskej koruny a prudké priblíženie sa jej výmenného kurzu k dolnému mantinelu fluktuačného pásma však bolo Slovensko prinútené k ďalšiemu posunu.

Musí totiž plniť podmienku systému výmenných kurzov ERM II, podľa ktorého slovenská mena nemôže prekročiť mantinely v rozpätí 15 % oboma smermi od centrálnej parity.

"Revalvácia je založená na jasnom záväzku slovenských orgánov uskutočňovať také opatrenia, ktoré by podporovali najmä udržanie cenovej stability udržateľným spôsobom, zvýšenie konkurencieschopnosti a posilnenie odolnosti ekonomiky voči šokom," citovala agentúra Bloomberg stanovisko Európskej komisie. Revalvácia je podľa stanoviska EK opodstatnená aj vzhľadom na zlepšovanie ekonomických fundamentov.

Slovenská koruna pred zverejnením rozhodnutia v stredu v noci ešte počas dňa lámala historické rekordy. Obchodovanie otvárala na úrovni 31,085 / 100 SKK/EUR, avšak už krátko po otvorení obchodovania pokorila historicky prvýkrát hranicu 31 SKK/EUR.

Najnižšie sa pritom kurz koruny voči euru dostal na 30,650 SKK/EUR, čo je zároveň nové historické maximum. Popoludní však prišla mierna korekcia, ktorá posunula kurz k úrovni 30,700 SKK/EUR, pri ktorej sa nachádzal aj o štvrtej hodine popoludní.

K posilňovaniu koruny voči euru prispelo predovšetkým odporúčanie EK zo 7. mája tohto roka, že Slovensko môže prijať euro ako oficiálnu menu od 1. januára 2009. Definitívny výmenný kurz by mal byť stanovený 8. júla 2008.

Zdielať na

Najčítanejšie správy