Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lepšie by bolo zrušiť niektoré dane, nie zvyšovať minimálnu mzdu, tvrdí Richard Sulík
Zdielať na

Lepšie by bolo zrušiť niektoré dane, nie zvyšovať minimálnu mzdu, tvrdí Richard Sulík

BRATISLAVA / Strana Smer-SD ohlásila, že chce zvýšiť minimálnu mzdu na 600 eur. Ide o populistický krok pred voľbami alebo to slovenská ekonomika má šancu zvládnuť? Sulík navrhuje vlastné riešenie.

"Treba si uvedomiť, že zvýšenie minimálnej mzdy prináša aj zvýšenie odvodov a daní, a to dokonca vo väčšej miere ako dostanú ľudia peňazí navyše. Lepšie by bolo napríklad znížiť sadzbu dane alebo rušiť iné dane. Vláda robí práve to, že vymýšľajú stále nové dane a odvody, aktuálne 2,5 percentný odvod pre potravinové reťazce, ale to zaplatia ľudia vo vyšších cenách potravín. Zároveň ako kompenzáciu nadiktujú zamestnávateľom, že musia zvýšiť minimálnu mzdu. Omnoho rozumnejšie by bolo nezvyšovať existujúce dane, možno niektoré dokonca zrušiť, ako sú koncesionárske poplatky, odvod pre potravinárske reťazce, ďalší osempercentný odvod z poistného, to tiež len zaplatia bežní ľudia. Najrozumnejšie by bolo takéto dane a poplatky rušiť," reagoval Richard Sulík na otázku ohľadom zvyšovania minimálnej mzdy. 

Vývoj ekonomiky na Slovensku a reálna potreba zvyšovania miezd podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera velí k tomu, aby sa v budúcom roku minimálna mzda na Slovensku rapídne zvýšila. Ku konkrétnej výške minimálnej mzdy sa ale odmietol vyjadriť. Strana Smer-SD plánuje navrhnúť dve nové opatrenia v sociálnej oblasti. Poslanec Erik Tomáš uviedol, že prvým je zvýšenie minimálnej mzdy. "Sme vo finálnej etape rokovaní, ktorých výsledkom má byť, že ponúkneme sociálnym partnerom, že minimálna mzda na budúci rok dosiahne úroveň 600 eur,“ povedal Tomáš s tým, že pôjde o 60 percent priemernej mzdy, ako to požaduje Medzinárodná organizácia práce. Druhým opatrením podľa Tomáša má byť, že dvojnásobný vianočný príspevok sa má transformovať na trinásty dôchodok.

Ak by sa minimálna mzda na rok 2020 zvýšila zo súčasných 520 eur na 600 eur, ľudia zarábajúci minimálnu mzdu by si nemohli znížiť zdravotné odvody o odvodovú odpočítateľnú položku. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. "Pozitívny efekt odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre ľudí s minimálnou mzdou vyprchá podobne, ako skončil pozitívny vplyv zamestnaneckej prémie na zaplatené dane v roku 2014," uviedla rozpočtová rada.

Ako ďalej upozorňuje RRZ, podiel zaplatených daní a odvodov pri minimálnej mzde 600 eur by bol 19,2 percent, čo je o dva percentuálne body viac ako v tomto roku. Dôvodom tohto výrazného rastu daňového zaťaženia minimálnej mzdy je podľa rozpočtovej rady pomalý rast nezdaniteľnej časti základu dane ako aj to, že by si ľudia s minimálnou mzdou už nemohli uplatniť ani časť OOP na zdravotné odvody.

Priemerná mzda na Slovensku prekonala magickú hranicu 1 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy