Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Banky berú vysoké poplatky za výbery v zahraničí
Zdielať na
Ekonomika

Banky berú vysoké poplatky za výbery v zahraničí

Zdroj: TV JOJ

Vyberať sa oplatí v "materských" bankomatoch. Minimálne poplatky sa začínajú pri stovke. Úplne zadarmo možno vyberať peniaze z bankomatov v zahraničí iba v prípade jedinej slovenskej banky.

K nákladom na letné dovolenky musia Slováci ešte stále pripočítavať aj poplatky za výbery z bankomatov v zahraničí. Situácia sa však už pomaly začína meniť. Niektoré banky dokonca rušia drahé výbery úplne.

Väčšina bankových inštitúcií neplánuje zrušiť poplatky za výbery hotovosti z bankomatov v zahraničí. Za takéto výbery v priemere pýtajú od klientov jeden až dve percentá.

Výhodu majú klienti niektorých zahraničných bánk, ktoré majú bankomaty svojich materských spoločností v mnohých dovolenkových destináciách. Novinku úplne bezplatných výberov v týchto dňoch spustila UniCredit Bank, ktorej klienti majú možnosť bezplatných výberov z bankomatov UniCredit Group v 16-európskych štátoch.

"Ak v zahraničí vyberá z bankomatu a zvolí si bankomaty v rámci skupiny UniCredit Group, poplatky za výber sa ho netýkajú," uviedla hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

Minimálne poplatky pýta od klientov aj Slovenská sporiteľňa (SLSP). "Klienti môžu vyberať z bankomatov bánk Erste Bank Group v ČR, Rakúsku, Maďarsku, Chorvátsku, Srbsku, Rumunsku a na Ukrajine za rovnaký poplatok ako v slovenských bankomatoch., t.j. od 0 do 4 korún," vysvetľuje Ľubica Holická so sekcie komunikácie SLSP.

Poplatky v prípade výberov z bankomatov iných zahraničných bánk sú však aj naďalej pre Slovákov pomerne vysoké. Minimálne poplatky sa pohybujú na úrovni 160 až 180 korún za jeden výber, resp. 1,5 až dve percentá z vyberanej sumy.  Maximálny strop poplatku majú pritom stanovené len niektoré banky. Slovenská sporiteľňa napríklad účtuje maximálny poplatok 600 korún. Na bezplatné výbery si ešte budú musieť počkať klienti VÚB banky, ktorá nerobí rozdiel medzi bankomatom materskej a konkurenčnej spoločnosti.

Najlepšie obstoja pri výberoch v zahraničí študenti. Väčšina bánk ich pri výberoch nezaťažuje poplatkami, musia však mať založené študentské účty.

Zdielať na

Najčítanejšie správy