Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podnikatelia, pozor. Za oneskorené prihlásenie zamestnanca zaplatíte viac
Zdielať na

Podnikatelia, pozor. Za oneskorené prihlásenie zamestnanca zaplatíte viac

BRATISLAVA / Od začiatku augusta sa zvýšila pokuta za oneskorené prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne. Za každý deň omeškania zamestnávateľovi zaúčtuje 16,60 eura. Oproti doterajšej pokute ide o zvýšenie o viac ako 13 eur.

Pri neskorom zahlásení pracovníka do Sociálnej poisťovne bude musieť zamestnávateľ za každý omeškaný deň zaplatiť pokutu 16, 60 eura. Oproti doterajšej pokute je to nárast o viac ako 13 euro. Do augusta tohto roka sa totiž za každý omeškaný deň platilo 3,32 eura. "Najnižšia sadzba ostáva nezmenená, a to vo výške 0,30 eura," informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Ak zamestnávateľ neprihlásil zamestnanca do registra poistencov vôbec, môže mu teraz Sociálna poisťovňa uložiť pokutu maximálne do výšky 33,20 eura za každý deň omeškania. Do konca júla tohto roka bola pokuta maximálne do výšky 6,60 eura za každý deň omeškania. Najnižšia sadza sa zmenila tiež, a to zo sumy 0,30 eura na 0,60 eura za každý deň omeškania.

Zamestnávateľ má podľa Višvádera povinnosť prihlásiť zamestnanca na sociálne poistenie do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia pred vznikom poistení, najneskôr pred začatím výkonu činnosti. Jeho povinnosťou je tiež predkladať Sociálnej poisťovni výkazy poistného a príspevkov s prílohou - najneskôr v lehote splatnosti ním odvádzaného poistného. O uložení pokuty rozhoduje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne, pričom zohľadňuje závažnosť porušenia povinnosti ustanovenej zákonom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy