Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Europoslanci sa stretli so špeciálnym prokurátorom. Pýtali sa na vyšetrovanie vraždy Kuciaka
Zdielať na

Europoslanci sa stretli so špeciálnym prokurátorom. Pýtali sa na vyšetrovanie vraždy Kuciaka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dvojdňovú návštevu europoslancov ukončia rokovania s premiérom Petrom Pellegrinim, s ministerkou vnútra Sakovou, s ministrom spravodlivosti Gálom, s policajným prezidentom a špeciálnym prokurátorom. Hovorilo sa najmä o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Europoslanci navštívil Slovensko už po druhýkrát v tomto roku. Dôvodom ich návštevy je monitorovanie bezpečnosti novinárov, korupcie a dodržiavania princípu právneho štátu. Ide o ich druhú misiu v súvislosti s doteraz nevyriešeným prípadom vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. 

V pondelok sa delegácia stretla aj s prezidentom Andrejom Kiskom. Po rokovaní s nimi vyhlásil, že v krajine ľudia stále nedôverujú. "Od vraždy Jána Kuciaka sa v našej krajine nič zásadné neudialo a nedôvera v štát rastie," vyhlásil.  V utorok sa delegácia europoslancov stretla s premiérom Pelegrínim ale aj ministerkou Sakovou, ministrom Gálom, policajným prezidentom Lučanským a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. 

S prokurátorom o prípade Kuciaka a jeho priateľky

"Na stretnutí spoločne s riaditeľmi odboru všeobecnej kriminality, odboru ekonomickej kriminality a dozorujúcim prokurátorom trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zodpovedali v maximálne možnej miere položené otázky europoslancov a poskytli im všetky dostupné informácie, ktoré je možné sprístupniť v aktuálnej fáze prebiehajúceho prípravného konania v súlade s Trestným poriadkom," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Mám dojem, že kompetentní veľmi tvrdo pracujú na tom, aby táto vražda bola objasnená. A to je veľmi dôležité, lebo ak by nebola potrestaná, novinári by nemali istotu, že sú v bezpečí," uviedla Sophie in 't Veld, šéfka monitorovacej skupiny. 

Pribudli tu aj nové kauzy - napríklad únos vietnamského občana, kde to vyzerá tak, že v ňom mohol byť zapletený bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Je tu ale aj prípad motorkárskeho gangu Nočných vlkov.

Po Slovensku skupina europoslancov zavíta na podobnú misiu na Maltu, kde bola minulý rok zavraždená reportérka Daphne Caruanová Galiziová.


Pozrite si reportáž o vyjadrení europoslancov k vražde Kuciaka, keď Slovensko navštívili po prvýkrát: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy