Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA od 23. augusta uplatnia ďalšie clá
Zdielať na

USA od 23. augusta uplatnia ďalšie clá

Zdroj: SITA

WASHINGTON / USA od 23. augusta uplatnia ďalšie clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 16 miliárd amerických dolárov. Informoval o tom v utorok Úrad obchodného zástupcu USA.

Spojené štáty začnú od 23. augusta uplatňovať 25-percentné clo na dovoz ďalších čínskych tovarov v hodnote 16 mld. amerických dolárov. Toto oznámenie nebolo prekvapením. Už 6. júla administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zvýšila clá na čínsky import v hodnote 34 mld. amerických dolárov. Čína odpovedala rovnakým opatrením. 

Predpokladá sa pritom, že obchodný konflikt sa bude stupňovať. Americká vláda pripravuje 25-percentné clo na ďalšie čínske produkty za 200 miliárd amerických dolárov. Prezident Trump pohrozil, že zavedie clá na fakticky celý čínsky dovoz do USA. Import tovarov a služieb z Číny na americký trh bol vlani v sume takmer 524 mld. USD.

Dve najväčšie ekonomiky sveta sú v obchodnom spore pre obvinenia zo strany Washingtonu, že Čína používa bezohľadnú taktiku v snahe získať nad USA technologickú prevahu. Súčasťou tejto údajnej taktiky sú podľa americkej administratívy kybernetické krádeže a vyžadovanie, aby americké firmy odovzdávali svoje obchodné tajomstvá výmenou za prístup na čínsky trh.

Trump hrozí aj zavedením cla na autá, čo by sa týkalo aj Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy