Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
PMÚ odmietol argumenty Slovnaftu proti pokute
Zdielať na
Ekonomika

PMÚ odmietol argumenty Slovnaftu proti pokute

Zdroj: Joj.sk

Podľa úradu Slovnaft duplicitne započítal spoločnosti Shell Slovakia náklady na vybudovanie špeciálneho zariadenia na úpravu benzínu. PMÚ v stredu oznámil, že rada úradu potvrdila sankciu 300 miliónov Sk pre Slovnaft.

Protimonopolný úrad (PMÚ) dnes odmietol argumenty rafinérie Slovnaft, ktorými sa bránila voči pokute za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Podľa úradu Slovnaft duplicitne započítal spoločnosti Shell Slovakia náklady na vybudovanie špeciálneho zariadenia na úpravu benzínu. PMÚ v stredu oznámil, že rada úradu potvrdila sankciu 300 miliónov Sk pre Slovnaft. Rafinéria chce verdikt napadnúť na súde. 

Slovnaft podľa PMÚ za službu úpravy benzínu účtoval Shellu dohodnutú sumu podľa samostatnej zmluvy. "Nie je teda zrejmé, z akého dôvodu by mal náklady na vybudovanie zariadenia Slovnaft zahrnúť ešte raz a duplicitne aj do ceny benzínu," uviedla dnes v tlačovej správe hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová. O započítavaní Shell navyše vôbec nevedel, dodala.

Bratislavská rafinéria tvrdila, že zariadenie na úpravu benzínu malo byť určené výlučne pre Shell. Slovnaftu tak údajne vznikli náklady, ktoré premietol do nižšej zľavy pre Shell pri odbere benzínu, ako poskytol konkurenčnej firme OMV.

Úrad však nevidí dôvod, aby boli náklady na vybudovanie zariadenia na úpravu benzínu naúčtované výlučne Shellu. Slovnaft totiž podľa PMÚ v rovnakom čase toto zariadenie využíval aj pre iného svojho odberateľa, ktorému však tieto náklady nefakturoval.

Slovnaft, ktorý patrí do maďarskej ropnej a plynárenskej skupiny MOL, podľa úradu v roku 2005 účtoval spoločnosti Shell za predaný benzín vyššiu cenu ako ďalšiemu odberateľovi, firme OMV.

Shell pritom odoberal od Slovnaftu viac motorového benzínu ako OMV. Postup Slovnaftu potom nútil Shell buď znížiť svoju maržu, alebo zvyšovať konečné ceny pohonných látok. Rozdielne prirážky a zľavy Slovnaft podľa úradu uplatňoval aj pri veľkoobchodnom predaji nafty.

Zdielať na

Najčítanejšie správy