Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Voda pre domácnosti zdražie asi o päť percent
Zdielať na
Ekonomika

Voda pre domácnosti zdražie asi o päť percent

Zdroj: Jessie Terwilliger/ilustračné

Menia sa aj ceny tepla a elektriny. Krajina totiž kvôli zavedeniu euro od januára 2009 musí udržať nízku hodnotu inflácie, na ktorú ceny energií vplývajú.

Vodné a stočné pre slovenské domácnosti od januára zdražie v priemere o 5,42 percenta. Ceny tepla sa zvýšia len nepatrne, a to o necelého pol percenta. Informoval o tom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý rozhoduje o nastavení cien energií pre domácnosti.

Úrad ešte neposúdil návrhy cien všetkých dodávateľov vody a tepla. "Keď budú všetky konania uzavreté, odchýlka nebude prakticky žiadna," povedal predseda Rady pre reguláciu ÚRSO Jozef Holjenčík. Vzorka doterajších rozhodnutí je dostatočne reprezentatívna na to, aby čísla boli pravdivé, dodal.

Ceny energií vplývajú na infláciu, ktorú musí krajina udržať na nízkej hodnote pre snahu zaviesť euro od januára 2009.

Priemerná cena vodného a stočného bez dane z pridanej hodnoty od januára stúpne na 48,69 Sk za meter kubický. "Ide o nárast zhruba 0,3 haliera na liter vody," poznamenal Holjenčík. Cena za dodávku vody vzrastie v priemere o 5,65 percenta, stočné sa zvýši o 5,16 percenta.

Cena tepla stúpne iba o necelých 0,4 percenta. "Zmena je pre obyvateľstvo pozitívna," myslí si Holjenčík. Slováci podľa neho môžu za teplo napriek miernemu zdraženiu zaplatiť menej, keďže postupne klesá jeho spotreba napríklad aj vďaka zatepľovaniu domov.

ÚRSO už skôr rozhodol o cenách elektriny a plynu. Domácnosti od nového roka zaplatia za dodávku elektriny o necelé tri percentá viac, ceny plynu sa meniť nebudú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy