Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Úver bez otvorenia účtu už od januára
Zdielať na
Ekonomika

Úver bez otvorenia účtu už od januára

Zdroj: TV JOJ

Najnovšia úprava Etického kódexu bánk na ochranu spotrebiteľa prináša od nového roka túto a ďalšie novinky.

Ľudia, ktorí si od januára budú chcieť vziať v banke napríklad hypotekárny úver, už nebudú musieť mať v tom istom peňažnom ústave založený bežný účet alebo viazať na pôžičku životnú poistku. Vyplýva to z najnovšej úpravy Etického kódexu bánk na ochranu spotrebiteľa, ktorý vypracovala Slovenská banková asociácia (SBA). Združenie chystá v budúcom roku tiež jednotné pravidlá vedenia bežného účtu.

Doterajším spájaním produktov sa banky údajne chránili pred rizikovými klientmi. V aktualizovanom kódexe sa však okrem iného zaviazali, že od nového roku už ďalej nebudú viazať ponuku finančného produktu alebo služby na poskytnutie iného finančného produktu či služby.

Upravený dokument sa stal záväzným pre 24 bánk, ktoré podnikajú na Slovensku. Peňažné ústavy pripravujú tiež jednotné pravidlá vedenia účtu. "SBA sa chystá v budúcom roku zaviesť jednotné pravidlá platné pri zmene účtu," priblížil výkonný riaditeľ asociácie Ladislav Unčovský.

V etickom kódexe na ochranu spotrebiteľa sa banky od júla zaviazali dodržiavať pri poskytovaní služieb klientom zásady slušnosti a transparentnosti podnikania. Dokument sa vzťahuje na viaceré druhy bankových produktov vrátane hypotekárnych úverov, služieb elektronického bankovníctva, bežných a vkladových účtov a podobne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy