Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O prácu príde 377 zamestnancov firmy Punch Technix
Zdielať na
Ekonomika

O prácu príde 377 zamestnancov firmy Punch Technix

Zdroj: punchtechnix.com

Prepúšťanie postihne manuálnych pracovníkov, podporný personál, ako aj zamestnancov, ktorí pracujú na vedúcich pozíciách výroby.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Námestove na hornej Orave má nahlásené dve hromadné prepúšťania v belgickej firme Punch Technix Equipment Manufacturing, s.r.o.. Opustí ju 377 zamestnancov.

Pre agentúru SITA to povedal riaditeľ odboru služieb zamestnanosti úradu práce v Námestove Ján Laštík. "Dôvodom prvého prepúšťania je zrušenie objednávok zo strany zákazníka," potvrdil informácie pre agentúru SITA aj personálny manažér firmy Punch Michal Foltán. Prvé hromadné prepúšťanie 301 zamestnancov súvisí so zrušením elektrotechnickej výroby spoločnosti v celom rozsahu.

Prepúšťanie postihne manuálnych pracovníkov, podporný personál, ako aj zamestnancov, ktorí pracujú na vedúcich pozíciách výroby, informoval Foltán. Ďalších 76 zamestnancov opustí spoločnosť v súvislosti s organizačnými zmenami, ktoré majú cieľ zvýšiť efektívnosť práce vo firme Punch.

Prepúšťania ľudí, ktoré boli nahlásené 10. októbra, sa majú začať na začiatku februára budúceho roka, uviedol Laštík. V oblasti elektrotechnickej a strojárenskej výroby pôsobí v okresoch Námestovo a Tvrdošín 21 zamestnávateľov.

Miera nezamestnanosti v okrese Námestovo predstavovala v októbri 6,38 percenta. Oproti predchádzajúcemu mesiacu to bolo o 0,34 % menej. Na konci októbra evidovali v okrese 1 622 nezamestnaných. V okrese Tvrdošín bola v októbri miera nezamestnanosti na úrovni 6,36 percenta, čo oproti septembru bolo o 0,48 % menej.

Spoločnosť Punch prišla na Oravu v roku 1998. V čase najväčšieho rozmachu zamestnávala približne 1 700 ľudí. Od začiatku jej činnosti pracovalo na rôznych projektoch približne dvetisíc zamestnancov. V súčasnosti má výrobné aktivity v oblastiach strojárskeho, agro- , grafického a elektrotechnického priemyslu.

Podľa informácií Hospodárskych novín plánovala spoločnosť Punch investovať do transformácie pôvodného podniku na začiatku takmer 2,4 miliardy korún a vytvoriť až 2 500 pracovných miest. Z tohto zámeru však napokon zišlo.

Prepúšťaniu sa spoločnosť nevyhla ani v minulosti. Posledné sa týkalo zníženia objednávok od spoločnosti LG Phillips Displays v minulom roku. Pre 700 zamestnancov však firma našla náhradné zamestnanie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy