Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koruna sa drží už dva roky v čakárni na euro
Zdielať na
Ekonomika

Koruna sa drží už dva roky v čakárni na euro

Zdroj: SITA/Ivan Čillík

Slovenská koruna sa už dva roky drží v systéme výmenných kurzov ERM-2, čo je jednou z podmienok pre zavedenie eura.

Slovenská koruna sa už dva roky drží v systéme výmenných kurzov ERM-2, čo je jednou z podmienok pre zavedenie eura. Podľa niektorých analytikov však vzhľadom na nejednoznačný výklad kritérií stále nie je úplne jasné, ako európske inštitúcie zhodnotia plnenie podmienky stability výmenného kurzu. Slovensko chce prijať euro od januára 2009, vstupenku do eurozóny by malo definitívne získať v polovici budúceho roka.

Koruna sa zapojila do takzvanej čakárne na euro koncom novembra 2005. Centrálna parita - úroveň, od ktorej sa mena najmenej počas dvoch rokov nesmie vychýliť oboma smermi o viac ako 15 percent - bola pôvodne stanovená na úrovni 38,4550 SKK/EUR. Po rýchlom spevňovaní kurzu domácej meny Slovensko požiadalo o úpravu parity, ktorá sa v marci posunula na silnejšiu úroveň 35,4424 koruny za euro.

"Volatilita koruny počas pobytu v režime ERM-2 určite presiahla naše pôvodné očakávania. Napriek tomu hodnotíme toto obdobie ako úspešné,"povedal ČTK analytik UniCredit Bank Viliam Pätoprstý.

Počas uplynulých dvoch rokov centrálna banka (NBS) viackrát priamo zasahovala v prospech aj proti vlastnej mene. NBS bránila korunu pred ďalším oslabovaním po vlaňajších parlamentných voľbách, neskôr zasahovala na trhu naopak proti prudkému posilňovaniu koruny.

Práve v pomerne početných intervenciách NBS vidia ekonómovia možné riziko pri posudzovaní plnenia kritéria stability výmenného kurzu. To okrem iného hovorí, že "pri vývoji kurzu sa nesmú vyskytnúť vážne napätia". "Pohyby koruny boli výraznejšie ako v iných krajinách, ktoré vstupovali do eurozóny skôr," upozornil analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Väčším rizikom pre euro podľa neho je však skôr hodnotenie udržateľnosti inflácie.

Analytici sa zhodli na tom, že koruna má v období do stanovenia konverzného kurzu voči euru priestor na ďalšie posilňovanie. Niektorí dokonca predpokladajú, že Slovensko ako vôbec prvá krajina po druhýkrát posunie centrálnu paritu v ERM-2. "Na tejto úrovni by mal byť neskôr vyhlásený aj konverzný kurz," odhadol Mušák.

Revalvácia parity by znamenala pre trhy jasný signál, na akej úrovni bude stanovený konverzný kurz a koruna by sa mala stabilizovať v jej blízkosti, dodal. Pevný konverzný kurz, v ktorom sa budú prepočítavať všetky korunové položky na eurá, by mal byť stanovený zhruba v júli budúceho roka.

Napriek nejednoznačnému výkladu kritérií, ktoré Slovensko musí splniť pred prijatím eura, ekonómovia skôr dôverujú v prijatie novej meny v plánovanom termíne. Európske inštitúcie však už neraz naznačili, že pri hodnotení plnenia podmienok budú prihliadať aj na ich udržateľnosť do budúcnosti.

"Pri jednoznačnom splnení všetkých nominálnych kritérií bude veľmi ťažké odmietnuť vstup Slovenska (do eurozóny)," myslí si analytik ČSOB Marek Gábriš. Odmietnutie Slovenska by podľa neho spustilo vlnu euroskepticizmu v regióne strednej Európy a prijatie eura by sa odložilo o niekoľko rokov.

Koruna si od zapojenia do kurzového režimu ERM-2 polepšila voči euru asi o 13 percent. Po revízii centrálnej parity v marci tohto roka sa domáca mena spevnila na doterajší historický rekord 32,71 SKK/EUR. NBS následne zasiahla proti vlastnej mene a vyhnala ju na slabšie úrovne. V súčasnosti sa koruna pohybuje zhruba pri 33,50 SKK/EUR.

Zdielať na

Najčítanejšie správy