Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Penta získala aj zvyšný menšinový podiel v Paroplynovom cykle
Zdielať na
Ekonomika

Penta získala aj zvyšný menšinový podiel v Paroplynovom cykle

Zdroj: paroplyn.sk

Penta tak v PPC ovládla celých sto percent akcií.

Finančná skupina Penta získala od Slovenských elektrární (SE) chýbajúci desaťpercentný menšinový podiel v bratislavskom energetickom podniku Paroplynový cyklus (PPC).

Penta tak v PPC ovládla celých sto percent akcií. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). Transakciou sa zrejme ukončí spor medzi Pentou a SE, ktoré sa predtým pokúšali si súdnou cestou vymôcť v podniku právo veta.

Cenu transakcie Penta ani elektrárne nezverejnili, v minulosti sa však podľa HN ponúkaná suma pohybovala okolo 600 miliónov korún. "Dali sme im viac, ako si minoritný akcionár zaslúžil," komentoval transakciu Jaroslav Haščák z Penty.

Penta získala od štátu väčšinu akcií v PPC v roku 2004 za 2,01 miliardy korún. Predaj kritizoval vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko, ktorý ho označoval za nevýhodný pre Slovenské elektrárne (SE). Medzitým SE ovládol taliansky koncern Enel.

PPC využíva na výrobu elektrinu plynovú spaľovaciu turbínu a parný systém. Okrem výroby elektriny PPC dodáva aj teplo. Podľa Haščáka Penta plánuje v PPC postaviť novú 60-megawattovú turbínu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy