Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
PMÚ preveruje praktiky obchodných reťazcov
Zdielať na
Ekonomika

PMÚ preveruje praktiky obchodných reťazcov

Zdroj: TV JOJ

Cieľom tejto previerky je preskúmať, či trh funguje štandardne.

Protimonopolný úrad (PMÚ) preveruje praktiky obchodných reťazcov. Cieľom je preskúmať, či trh funguje štandardne, povedala v rozhovore pre dnešné vydanie Hospodárskych novín šéfka úradu Danica Paroulková.

Premiér Robert Fico nedávno kritizoval reťazce za vysoké ceny potravín. Ministerstvo hospodárstva zase pripravuje zákon, ktorý má zlepšiť pozíciu dodávateľov pri rokovaní s obchodníkmi.

"Od účastníkov trhu budeme žiadať ešte ďalšie informácie a podklady. Momentálne analyzujeme už získané dokumenty," povedala Paroulková, detaily o kontrole odmietla prezradiť.

Zopakovala, že chystaný zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch by mohol znížiť konkurenciu medzi obchodnými reťazcami, prípadne spôsobiť zdraženie. "To by sa v konečnom dôsledku mohlo prejaviť v neprospech spotrebiteľov, ktorí sú citliví na rast spotrebiteľských cien," dodala.

Predlohou zákona by sa v najbližšom čase mala zaoberať vláda. Podľa pôvodného návrhu ministerstva hospodárstva by obchodníci mali prísť o možnosť vyžadovať od svojich dodávateľov napríklad poplatky za zaradenie výrobku do evidencie alebo za umiestnenie tovaru na konkrétnom mieste v predajni.

Za porušenie zákona má hroziť pokuta do desiatich miliónov korún, alebo dvojnásobok, ak obchod poruší zákon opakovane.

Zdielať na

Najčítanejšie správy