Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lesy v Tatrách ničí lykožrút
Zdielať na
Ekonomika

Lesy v Tatrách ničí lykožrút

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Po veternej smršti, ktorá polámala rozsiahle lesy pod Vysokými Tatrami, ničí teraz stromy lykožrút. Situácia sa podľa riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Petra Lišku vymkla spod kontroly.

Po veternej smršti, ktorá polámala rozsiahle lesy pod Vysokými Tatrami, ničí teraz stromy lykožrút. Situácia sa podľa riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Petra Lišku vymkla spod kontroly. Tri roky po kalamite sa však obraz zdevastovaných Tatier zmenil, polámané lesy sa premenili na podhorské lúky, turisti aj napriek katastrofe do Tatier neprestali chodiť.

"Je možné, že lykožrútová kalamita zasiahne celý Tatranský národný park,"povedal novinárom Liška. Lykožrút napadol podľa lesníkov tento rok už vyše pol milióna stromov a takmer rovnakú plochu lesa ako vlani. Práve pre obavy pred drevokazným hmyzom chceli lesníci čo najrýchlejšie po kalamite popadané stromy spracovať. Lykožrút sa rozmnožil práve v dreve, ktoré ostalo ležať na zemi.

Opačný názor ako lesníci mali ochrancovia prírody, ktorí chceli ponechať na prírode, aby sa následkami víchrice vysporiadala sama. Spory sa vyostrili najmä tento rok, keď ochranári blokovali práce lesníkov v Tichej a Kôprovej doline. Na mieste opakovane zasahovala polícia, postupom lesníkov sa teraz zaoberá aj Európska komisia.

Po kalamite už lesníci odviezli 93 percent kmeňov, jej následky neodstraňovali v piatom, najvyššom stupni ochrany. Smršť v novembri 2004 polámala stromy na ploche vyše 12.600 hektárov. Len Štátne lesy TANAP-u prišli o viac ako dva milióny kubíkov dreva.

S obnovou Tatier po ničivom vetre však nie sú úplne spokojní podnikatelia v oblasti turistického ruchu. "Opravy a rekonštrukcie poškodených budov postupujú pomaly," povedal ČTK predseda Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Opravy niektorých hotelov pri Štrbskom plese dokončia až na budúci rok.

Turisti na Tatry podľa Chudého nezanevreli. "Naše obavy z konca turistického ruchu u nás sa nepotvrdili," uviedol Chudý. Na kalamite dokonca Chudý našiel aj pozitíva. Na miestach zdevastovaných lesov sú totiž podľa Chudého v lete zakvitnuté podhorské lúky, vzniklo množstvo nových výhľadov na Tatranské štíty a doliny, ktoré turisti obdivujú.

Návštevnosť Tatier rok po kalamite podľa Chudého neklesla, v ďalších dvoch rokoch začala opäť rásť. Tento rok by malo Tatry podľa odhadov združenia navštíviť o osem percent turistov viac ako v predchádzajúcej sezóne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy