Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda nevykúpi akcie SE
Zdielať na
Ekonomika

Vláda nevykúpi akcie SE

Zdroj: web.jaslovskebohunice.sk

Slovenská vláda podľa predsedu SNS Jána Slotu nebude naspäť kupovať akcie Slovenských elektrární (SE) od talianskej firmy Enel.

Slovenská vláda podľa predsedu SNS Jána Slotu nebude naspäť kupovať akcie Slovenských elektrární (SE) od talianskej firmy Enel. Po dnešnom rokovaní predsedníctva strany tak Slota reagoval na návrh podnikateľov. Podľa šéfa SNS naopak z auditu vyplynie, že Enel bude musieť Slovensku za 66-percentný podiel elektrární doplatiť 12 až 14 miliárd korún.

"Bolo to hlboko podcenené, za to by mal ísť niekto do basy. Predať niečo, čo malo hodnotu 120 miliárd za 30 miliárd, to je sila," kritizoval Slota predaj akcií elektrární, ktorý uskutočnila ešte bývalá vláda premiéra Mikuláša Dzurindu.

Majetok elektrární podľa neho za bývalej vlády znížili spotrebnými nákladmi, keď vytvorili fond na jadrový odpad. "To je ten kľúčik za 12 miliárd," tvrdil Slota. SNS podľa neho navrhne kontrolný audit z Fondu národného majetku, ktorý má do polovice decembra ukázať, koľko bude podľa neho Enel musieť doplatiť.

Národný jadrový fond, ktorý zodpovedá za likvidáciu jadrového odpadu, vznikol v roku 2006 z bývalého Štátneho fondu likvidácie jadrovoenergetických zariadení. Niektorí odborníci a ekológovia Dzurindovej vláde vyčítali, že pri transformácii poslúžili najmä Enelu tým, že štát na seba vo fonde prevzal budúcu úhradu z likvidácie odpadu a stanovil elektrárňam nízke poplatky do fondu.

Klub 500, ktorý združuje zamestnávateľov nad 500 pracovníkov, pred pár dňami kritizoval návrhy cien pre priemyselných odberateľov na Slovensku na rok 2008. Tie sú podľa výkonného riaditeľa klubu Tibora Gregora vyššie oproti roku 2007 až o desiatky percent. Vláda by preto podľa podnikateľov urobila najlepšie, ak by sa so spoločnosťou Enel dohodla na spätnom odkúpení podielu v Slovenských elektrárňach.

Na Slovensku fungujú tri jadrové elektrárne. V najstaršej V-1 v Jaslovských Bohuniciach však na budúci rok odstaví posledný blok podľa dohody s EÚ. Enelu ostane pod kontrolou ešte bohunická V-2 a jadrová elektráreň v Mochovciach, v ktorej by mal dostavať tretí a štvrtý blok. Súčasná vláda premiéra Roberta Fica, ktorý privatizáciu SE v minulosti ostro kritizoval, plánuje aj stavbu ďalších atómových blokov na východe krajiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy