Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Brikety už aj zo slamy a sena
Zdielať na
Ekonomika

Brikety už aj zo slamy a sena

Zdroj: Andrew Stawarz

Množstvo slamy na Slovensku, ktorú je možné použiť na vykurovanie bez obmedzenia živočíšnej poľnohospodárskej výroby, presahuje 1,8 milióna tony za rok

Palivové brikety do krbov a kotlov sa už začali na Slovensku vyrábať aj zo slamy a sena. Táto biomasa sa doteraz dala spaľovať iba vo väčších, špeciálne upravených kotolniach.

Výhrevnosť i cena takéhoto paliva je porovnateľná s hnedým uhlím, výhodou je čistejšia manipulácia, povedal ČTK Peter Zmeček, jeden z producentov slamených brikiet. V krajine je ročne k dispozícii približne dva milióny ton slamy vhodnej na spaľovanie.

"Z jedného hektára sa dá zobrať od troch do päť ton slamy," povedal Zmeček. Na výrobu brikiet je podľa neho vhodné kombinovať slamu s inou biomasou, napríklad s pilinami alebo senom. Samotná slama totiž pri nižších teplotách horšie horí a zostáva po nej veľa popola.

Podľa Františka Obtulowicza, ktorý briketovacie lisy farmárom na Slovensku predáva, nepresiahnu kilogramové náklady na výrobu slamených brikiet dve koruny. "Predajná cena hotového paliva je okolo štyroch korún za kilogram," spresnil Obtulowicz. Spracovávať slamu na palivové brikety podľa neho nezačali iba farmári, biznis je údajne výnosný aj pre podnikateľov, ktorí slamu nakupujú od poľnohospodárov.

Odborníci odhadujú, že množstvo slamy na Slovensku, ktorú je možné použiť na vykurovanie bez obmedzenia živočíšnej poľnohospodárskej výroby, presahuje 1,8 milióna tony za rok. Okrem slamy z obilia počítajú aj so slamou z repky olejnej, kukurice a ďalších plodín. Približne 2,5 kilogramu biomasy nahradí pri vykurovaní meter kubický zemného plynu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy