Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Agresívnym daňovým praktikám odzvoní
Zdielať na

Agresívnym daňovým praktikám odzvoní

ŠTRASBURG / Európsky parlament bude už dnes hlasovať o dvoch návrhoch, ktoré by mali byť základom možnej budúcej reformy v oblasti daňovníctva. Týkať sa bude konsolidovaného spoločného základu dane u právnických osôb. Hľadaniu najvhodnejšej daňovej rezidencie zrejme odzvonilo.

Cieľom je boj proti agresívnym daňovým praktikám spoločností, teda plateniu nižších daní. Uchyľujú sa k nim najmä spoločnosti s obrovskými ziskami, ktoré dania v krajinách, kde sú sadzby najnižšie. Nové pravidlá chcú docieliť to, aby firmy svoje zisky zdaňovali v krajine, v ktorej zisk aj vytvárajú. To je prvý návrh.

Tým druhým návrhom zákona je rovnaká daňová sadzba pre spoločnosti s obratom nad 750 miliónov eur vo všetkých členských krajinách. Europoslanci, ktorí novinky vytvorili žiadajú aj to, aby sa tieto opatrenia vzťahovali aj na veľké internetové korporácie ako Facebook, Amazon a Google. Tým vynášajú osobné údaje Európanov obrovské zisky, tie sa ale do výpočtu daňových povinností nepremietajú.

Má to však jeden háčik. V daňových otázkach má Európsky parlament v legislatívnom procese len konzultačnú úlohu a jeho stanovisko nie je záväzné pre komisiu. Zákon musia jednomyseľne schváliť zástupcovia členských krajín v Európskej rade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy