Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vo svete je veľký dopyt po komorníkoch
Zdielať na
Ekonomika

Vo svete je veľký dopyt po komorníkoch

Zdroj: Kurt Magoon/ilustračné

Vraj, aby sa milionári cítili ako milosťpáni. Moderný komorník tak môže očakávať, že bude plniť funkciu kuchára, vodiča, záhradníka, krajčíra, skladníka, nákupcu potravín, garderobiéra, vychovávateľa detí a (diskrétneho) vyhadzovača.

Pokiaľ by si niekto myslel, že tradičný anglický komorník zmizol zo scény, mýli sa. "Gentlemanov gentleman" sa pre svetových superboháčov rýchlo stáva potrebnou nutnosťou - a vhodných adeptov je jednoducho málo, píšu noviny The Independent.

Po anglickom komorníkovi je znovu dopyt a Medzinárodný spolok profesionálnych komorníkov (IGPB) z toho má ťažkú hlavu. Hlási nezvyčajne veľký dopyt - v Británii aj inde vo svete - po komorníkoch starej školy. Takých, čo ticho vojdú do miestnosti a rovnako ticho zmiznú, ktorí si chladnokrvne poradia s hosťami a nevítanými podomovými obchodníkmi, ktorí vedia namiešať skvelý koktejl, pripraviť kúpeľ, prichystať noviny, servírovať poulet a l'estragon z ľavej strany, udržiavať správnu teplotu Château Pétrus '82 a vyleštiť strieborný servis do nadpozemského lesku. Takýto druh komorníka je veľmi žiadaný.

Po celom civilizovanom svete, od Gloucestershire po Grand Rapids v Michigane pociťujú zbohatlícke rodiny zúfalú potrebu dôstojného anglického patróna, ktorý by na nich od rána oddane čakal a riadil ich domácnosť. Avšak takých je málo. Vo svete sú dva milióny komorníkov, ale "aj keby sa ich počet zdvojnásobil, nezostali by bez práce," hovorí viceprezident IGPB Charles MacPherson.

"Dopyt nás zastihol nepripravených."

Zo zmienených dvoch miliónov pracuje 5000 komorníkov v Británii v honosných domoch, súkromných vilách a hoteloch. Jeden z nich je v Downing Street a poberá plat 50.000 libier (2,3 milióna korún); priemer sa blíži 30.000 libier (1,4 milióna korún).

Pred storočím ich mohlo byť tak okolo 50.000. Mávala ho každá majetná rodina hornej strednej vrstvy.

Chris Brown/ilustračné

Druhá svetová vojna samozrejme zruinovala sféru služobného personálu a pričinila sa o to, že zvyšok generácie komorníkov, lokajov, komorných a osobných sluhov nebol ochotný vrátiť sa k práci pre pohodlie iných. V 60. a 70. rokoch sa sluha stal prežitkom, rovnako ako prezliekanie sa k večeri alebo cestovanie dvojkolesovou drožkou.

V posledných desiatich rokoch však bolo "komorníctvo" znovu vzkriesené. Moderný komorník môže očakávať, že bude plniť tiež funkciu kuchára, vodiča, záhradníka, krajčíra, skladníka, nákupcu potravín, garderobiéra, vychovávateľa detí a (diskrétneho) vyhadzovača.

Miliardári novej vlny tiež prahnú po niekom, kto by im radil v tisícoch detailoch chovania comme il faut.

"K svojim peniazom prišli rýchlo, a tak dychtia po tom, aby mali niekoho, kto by im ukázal, ako žiť, aby to vyzeralo, že sa váľajú v peniazoch až tri generácie," napísala Kathryn Hughesová, autorka biografie Isabelly Beetonové (1836 - 1865), ktorá spísala knižku Book of Household Management, ktorá je v podstate sprievodcom riadenia viktoriánskej domácnosti.

"To, čo chcú, nie je ani tak sluha, ako skôr rýchlokurz chovania milosťpána," dodáva Hughesová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy