Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Firmám chýbajú pracovníci. Ponúkané platy lákajú cudzincov
Zdielať na

Firmám chýbajú pracovníci. Ponúkané platy lákajú cudzincov

PRAHA / V Českej republike a na Slovensku klesá počet nezamestnaných. Mnohé firmy sa momentálne musia popasovať s nedostatkom zamestnancov na určitých pozíciách. Pracovnú silu sa snažia nájsť v zahraničí.

Česká republika rovnako ako Slovensko trpí nedostatkom zamestnancov v niektorých oblastiach. Firmy preto zaujali dve stratégie. Na jednej strane lákajú nových zamestnancov na vyššie finančné odmeny, aby obsadili pozície ako vodič autobusu, električiek alebo kamiónov. V priemere sa mzda pohybuje okolo 950 eur, ale pražský dopravný podnik podľa portálu novinky.cz údajne ponúka až 1300 eur v hrubom. Mzdy vodičov takto stúpli v priemere o 20 percent. Na druhej strane, ak zamestnávatelia nechcú platy dvíhať, odhodlajú sa mnohokrát získať pracovnú silu zo zahraničia.

Mieru evidovanej nezamestnanosti pod 5 percent minulý mesiac dosiahlo 37 okresov na Slovensku. V Čechách má nezamestnanosť rovnako klesajúcu tendenciu "Pri pohľade na úrady práce je vidieť, že sme nikdy v histórii nemali toľko neobsadených miest. Firmám momentálne chýba viac ako 230 tisíc pracovníkov," povedal hlavní ekonóm Patria Finance, Jan Bureš. Avšak evidencia nezamestnanosti v sebe nezahŕňa ľudí, ktorí sa na úrade nezaregistrujú, pretože neveria, že by si prostredníctvom úradu mohli naozaj nájsť prácu. 

S mzdami rovnako stúpajú aj náklady na živobytie, čo môže ľudí nútiť k vyšším požiadavkám na mzdy. Česká republika čelí rovnakej kritike ako Slovensko aj v oblasti cestovania za prácou. Ekonom ČSOB Petr Dufek predpokladá, že lepšie pracovné podmienky, by ľudí prilákali, aby za prácou dochádzali alebo sa úplne za ňou presťahovali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy