Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ropa kvôli politickému napätiu na nových rekordoch
Zdielať na
Ekonomika

Ropa kvôli politickému napätiu na nových rekordoch

Zdroj: Rick Kimpel/ilustračné

Americká ropa sa posunula nad 84 dolárov za barel.

Ropa sa dnes vo svete naďalej zdražovala a predpoludním vystúpila na nové rekordy. Americká ropa sa tak posunula nad 84 dolárov za barel a severomorský Brent nad 81 dolárov. Rovnako ako v piatok ceny rastú kvôli napätiu medzi Tureckom a kurdskými povstalcami a obavám dodávok pred zimou na severnej pologuli.

Americká ľahká ropa vystúpila až na 84,35 dolárov a piatkový rekord prekonala o 30 centov. Brent posílil na nové maximum 81,26 dolárov. Ceny vzrástli v piatok na rekordných 84 dolárov potom, čo povstalci zo separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK) vyhlásili, že sa presúvajú z kurdskej časti Iraku do Turecka.

Turecké delostrelectvo od sobotného večera oblasti v severnom Iraku, kde má PKK základne, sporadicky ostreľuje. To sa síce dialo i skôr, turecká vláda sa však teraz chystá požiadať parlament o súhlas s prípadnou vojenskou operáciou v severnom Iraku.     

Ropa zo severného Iraku cez Turecko od americkej invázie z roku 2003 prúdi len občas. Vyostrená situácia však môže zvýšiť napätie v regióne Blízkeho východu, bohatom na ropu. Ropu v posledných týždňoch tlačia obavy z poklesu zásob palív pred zimnou vykurovacou sezónou. K rastu jej pomáha i slabý kurz dolára, ktorý láka k rope špekulatívne fondy; nákupy fondov so špekuláciami na ďalší rast ceny sa v minulých dňoch podľa burzových údajov výrazne zvýšili.

Ceny ropy v dolároch za barel (asi 159 litrov) v 11:33 SELČ:

    

BURZA

TYP

KONTRAKT

AKTUÁLNA CENA

PREDCHÁDZAJÚCI ZÁVER

Londýn - ICE

Brent

október

81,17

80,55

New York - Nymex

WTI

október

84,27

83,69

Zdielať na

Najčítanejšie správy