Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Neúroda zníži výrobu domácej pálenky
Zdielať na
Ekonomika

Neúroda zníži výrobu domácej pálenky

Zdroj: Archív Joj

Slabá sezóna môže ohroziť aj samotnú existenciu niektorých z približne stovky oficiálnych páleníc v krajine.

Na Slovensku sa v tomto roku vyrobí oproti vlaňajšku iba približne polovičné množstvo domácej pálenky. Záujem o vypálenie ovocného kvasu prudko znížil nedostatok ovocia, keď v niektorých častiach krajiny prišli záhradkári po jarných mrazoch takmer o celú úrodu.

Najčastejším destilátom bude v tomto roku hruškovica, zhodli sa majitelia pestovateľských páleníc oslovení ČTK. "Čaká nás veľmi zlá sezóna," zhodnotil záujem ľudí o pálenie majiteľ pálenice v Bernolákove Peter Guldan. Podstatne sa podľa neho znížilo množstvo kvasu, ktorý záhradkári prinesú. "Ľudia, čo nosili 300 až 400 litrov kvasu, teraz majú 50 litrov," dodal Guldan.

Podobné skúsenosti má aj Július Šimo z Divína pri Lučenci alebo Jana Lukáčová z pálenice v Mošovciach. Sezóna sa v mošovskej pálenici končí každoročne až v marci alebo apríli, v tomto roku odhaduje Lukáčová zatvorenie pálenice už v priebehu decembra.

Slabá sezóna môže ohroziť aj samotnú existenciu niektorých z približne stovky oficiálnych páleníc v krajine. Podľa predsedu Združenia páleníc na Slovensku Jozefa Beňa ľudia navyše stále viac hľadajú možnosti, ako ušetriť peniaze za vysokú spotrebnú daň z liehu. Za vypálený liter čistého alkoholu štát zinkasuje takmer 142 korún. Majitelia páleníc odhadujú, že na Slovensku je približne 15.000 nelegálnych destilačných zariadení.

Presvedčiť ľudí, aby pálenku nedestilovali v domácich prístrojoch, ale v bezpečnejších oficiálnych páleniciach, by podľa niektorých majiteľov páleníc mohla novela zákona o spotrebnej dani z liehu. Optimálne by vraj bolo zavedenie nezdaniteľného množstva čistého alkoholu na osobu a rok tak, ako je to bežné napríklad v susednom Rakúsku.

Podľa Beňa by prevádzkovateľom páleníc pomohlo aj ponechanie časti spotrebnej dane, ktorú odvádzajú štátu. "Máme s tým iba starosti, a preto žiadame desať percent z dane na úhradu administratívnych nákladov," povedal Beňo.

Vypálenie litra 50-percentnej slivovice stojí od 105 do 150 korún, z ktorých si 70 korún zoberie štát. Nižšie ceny ponúkajú najmä pálenice, do ktorých si musia záujemcovia priniesť okrem ovocného kvasu aj drevo na kúrenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy