Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štátny rozpočet v mínuse
Zdielať na
Ekonomika

Štátny rozpočet v mínuse

Zdroj: Jeff Barnes

Po augustovom pozitívnom vývoji sa štátny rozpočet v septembri prepadol do mínusu, hoci oproti plánu to je stále dobrý vývoj.

Na konci minulého mesiaca sa hospodárenie dostalo do schodku vo výške 614 a pol milióna korún. Vlani to bolo v tomto čase oveľa horšie: schodok dosahoval vyše 5 miliárd korún.

Vývoj štátneho rozpočtu je však napriek rozdielu oproti augustu pozitívny. Dokonca príjmy rástli v priebehu septembra rýchlejšie ako výdavky. V porovnaní s minuloročným septembrom sa príjmy zvýšili o 7,72 percenta na 228,55 miliardy Sk, výdavky vzrástli o 5,46 percenta na 229,16 miliardy korún.

Navyše ešte stále platí, že – vzhľadom na to, že ide o výsledky za september – je vývoj pozitívny. Terajší schodok sa zatiaľ ani zďaleka neblíži plánovanému schodku vo výške 38,386 miliárd korún. Celkovo by tohto roku mal štátny rozpočet „zarobiť“ 310,47 miliardy Sk a „vyplatiť“ 348,86 miliardy korún. Vláda plánuje udržať celkový deficit verejných financií vo výške  na 2,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) oproti minuloročnému 3,39 percenta HDP. Nebude to jednoduché, keďže okrem štátneho rozpočtu do tohto schodku musí zarátať aj výdavky na tzv. dôchodkovú reformu predošlej vlády.

Udržať verejný deficit pred prijatím eura pod tromi percentami z výkonu ekonomiky je podmienka, ktorú musí splniť každý štát, ktorý chce zaviesť euro. Ešte horšie je, že európskeho štatistického úradu (Eurostat), už údajne predbežne navrhol vláde Roberta Fica upraviť vlaňajší verejný schodok nahor, lebo do výdavkov by mal zarátať aj financovanie diaľnic, čo sa predtým nerobilo. To by mohlo mať dopad aj na tohtoročný deficit, ale podľa premiéra bude vláda prinajhoršom viazať (čiže zníži) výdavky rozpočtu tak, aby rozpočtové kritérium pre euro splnila.

Zdielať na

Najčítanejšie správy