Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Euro valcuje trh. Oplatia sa nákupy cez internet aj zahraničné dovolenky
Zdielať na

Euro valcuje trh. Oplatia sa nákupy cez internet aj zahraničné dovolenky

BRATISLAVA / Nákupy cez internet z Ameriky, alebo aj dovolenky v obľúbených destináciách Slovákov ako napríklad v Chorvátsku sa v súčasnosti oplácajú najviac spomedzi posledných rokov. Dôvodom je silnejúca mena, euro.

Euro okrem iných mien aj voči americkému doláru dosahuje niekoľkoročné maximá. Uplynulý týždeň sa dostalo na úroveň 1,23 dolára za euro. Od začiatku minulého roka jeho hodnota oproti doláru vzrástla až o 20 percent.

"Silnejšie euro znamená to, že všetky tovary, ktoré kupujeme zo zahraničia, dovážame do Európskej únie, tak budú lacnejšie. Zároveň budú lacnejšie aj dovolenky, na ktoré chodíme do zahraničia. Najviac sa to prejaví pre ľudí, ktorí majú nejaký čulý vzťah so zahraničím," vraví analytik Ronald Ižip.

Amerika stagnuje

Hodnotu eura ťahá hore najmä hospodársky rast, ktorý je najvyšší za posledných 10 rokov. A do karát mu hrá aj to, že ekonomika spojených štátov začína stagnovať. Americká vláda sa dostala aj do platobnej neschopnosti. Viac si zarobia aj Slováci pracujúci v Česku aj okolitých krajinách. Okrem eura rastie aj česká koruna, maďarský forint, či poľský zlotý.

Dolár ma problém, euro oslavuje

Nízka cena doláru pozitívne môže ovplyvniť aj ceny pohonných látok. Je predpoklad, že benzín a nafta ostanú na rovnakej úrovni, prípadne pôjdu o pár centov dole. "Máme pred sebou veľkú príležitosť, ktorú nesmieme premárniť. Eurozónu sa nám podarilo dostať z krízy, musíme posilňovať našu menu," konštatuje Mario Centeno, šéf euroskupiny. 

Analytici upozorňujú, že tento rapídny rast budeme musieť držať pod kontrolou. Ak sa aj naďalej bude euro posilňovať doterajším tempom, mohlo by to už spôsobovať problém európskym exportérom.

Dariť sa má ekonomike aj v roku 2018:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy