Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slováci veria, že tento rok bude lepší ako minulý
Zdielať na

Slováci veria, že tento rok bude lepší ako minulý

BRATISLAVA / Slováci sú pozitívne naladení a myslia si, že tento rok bude ešte lepší ako predošlý. Približne 90 percent z nás si myslí, že bude minimálne tak dobrý ako 2017 a okolo 40 percent, že ešte lepší. Pocity ľudí tak kopírujú ekonomický vývoj Slovenska. Samozrejme, nadšenie nezdieľajú všetci rovnako.

Klesajúce čísla nezamestnanosti minulý rok niekoľkokrát zlomili historické rekordy samostatného Slovenska. V mnohých oblastiach rástli aj platy. Podľa prieskumu spoločnosti GFK si väčšina Slovákov myslí, že to bude minimálne tak dobré ako vlani a mnohí, že ešte lepšie. "Slováci sa na rok 2018 pozerajú optimisticky, až 40 percent očakáva zlepšenie," rozpráva riaditeľ GFK Rastislav Kočan.

Tým, že rastie zamestnanosť, tak si väčší počet ľudí myslí, že sa im bude dariť aj v pracovnej oblasti. S tým ide ruka v ruke aj očakávanie zlepšenia finančnej situácie. Najväčšie oči majú mladí do 30 rokov a s vyšším vzdelaním. "Najväčší pesimisti sú tí s nižším vzdelaním a tí, čo žijú v najmenej rozvinutých regiónoch," hovorí Kočan. 

Zlepšujúca situácia sa v ekonomike už nedáva len pesimistické odpovede ani v regiónoch mimo západného Slovenska. Vládni predstavitelia si myslia, že zružovatievať sa bude stále viac. No a niektorí ľudia si myslia, že najmä im. Aj keď nie sú všetci spokojní rovnako je nespochybniteľné, že práca pribúda a rastú aj mzdy, takže optimizmus prevláda a to nielen na západe.

"Neexistuje žiadna demografická skupina ani región, kde počet pesimistov prevládal nad optimistami," hovorí Kočan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy