Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bankomaty väčšiny bánk asi nebudú vydávať päťeurovú bankovku
Zdielať na
Ekonomika

Bankomaty väčšiny bánk asi nebudú vydávať päťeurovú bankovku

Zdroj: Naureen Shahid

Dôvodom sú podľa Slovenskej bankovej asociácie technické problémy s týmito bankovkami

Bankomaty väčšiny slovenských bánk pravdepodobne nebudú po prechode na euro vydávať klientom bankovky s najnižšou nominálnou hodnotou päť eur. Ľudia si tak často budú môcť vybrať zo svojho účtu minimálne desať eur, čo v súčasnosti zodpovedá sume vyše 330 korún. Novinárom to dnes povedal výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Ladislav Unčovský. V súčasnosti bankomaty pracujú s najmenšou bankovkou v hodnote 100 Sk.

"Väčšina bánk sa zhodla na tom, že sa budú vyhýbať päťeurovým bankovkám v bankomatoch. Vyzerá to tak, že gro sektora bude začínať od sumy desať eur," poznamenal Unčovský. Slovensko chce prijať jednotnú európsku menu od januára 2009.

Bankovky s nominálnou hodnotou päť eur sa podľa Unčovského v praxi neosvedčili, pretože pri vydávaní klientom sa zasekávali. "Technické problémy s päťeurovými bankovkami sú zjavné, ani Slovinci ich nemajú (v bankomatoch)," tvrdil.

Počet bankomatov na Slovensku sa za posledných desať rokov viac než zdvojnásobil. Ku koncu vlaňajška mohli majitelia platobných kariet využívať v krajine podľa Združenia pre bankové karty (ZBK) 2009 bankomatov. Vlani bankomaty vykonali 79,58 milióna transakcií v objeme 242,84 miliardy korún. Naproti tomu prostredníctvom platobných terminálov sa platobnými kartami uskutočnil obrat za 58,02 miliardy Sk.

Prístup k peniazom cez bankomaty a platobné terminály sťaží na prelome rokov 2008 a 2009 na niekoľko hodín prechod na euro. "Odstávka by mala trvať maximálne päť hodín od 21:00 do 2:00," priblížil Unčovský. Banky však podľa neho budú potrebovať pravdepodobne oveľa kratší čas na zmenu nastavenia systémov z korún na eurá.

Nová mena obmedzí tiež poskytovanie služieb klientom cez elektronické bankovníctvo. "To je trošku zložitejší systém. Je ťažko povedať aká dlhá časová prestávka tam bude," uviedla projektová manažérka SBA pre prijatie eura Renáta Guzikiewiczová. Banky sa podľa nej budú snažiť spustiť elektronické bankovníctvo čo najskôr aspoň v pasívnej forme, čiže klienti si budú môcť napríklad zistiť zostatok na účte, nie však aktívne zadávať platobné príkazy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy