Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Časť zamestnávateľov pohrozila vláde, že odíde z tripartity
Zdielať na
Ekonomika

Časť zamestnávateľov pohrozila vláde, že odíde z tripartity

Zdroj: SITA

Ministerstvo práce už dvakrát po sebe zrušilo zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), ktorá zastupuje záujmy časti zamestnávateľov, dnes pohrozila odchodom z tripartity. Únii sa nepáči, že ministerstvo práce už dvakrát po sebe zrušilo zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady. V tej zástupcovia vlády, zamestnávateľov a odborov rokujú o legislatívnych návrhoch.

"V prípade, že vláda nebude rešpektovať inštitút tripartity, budú zamestnávatelia zvažovať svoje ďalšie pôsobenie v Hospodárskej a sociálnej rade SR," napísalo RÚZ v tlačovom vyhlásení, ktoré poslalo ČTK. Zamestnávatelia pripomenuli, že ministerstvo práce zrušilo zasadnutie tripartity na poslednú chvíľu už minulý týždeň. Dnes ministerstvo radu zrušilo pre nedostatočný počet ministrov, čím rada nebola uznášaniaschopná. "Takýto stav fungovania tripartity považujú zamestnávatelia za neprijateľný," uviedla k tomu RÚZ.

Ministerstvo práce, odbory ani druhá zamestnávateľská organizácia (AZZZ) sa zatiaľ k zrušeniu dnešného zasadnutia tripartity konkrétnejšie nevyjadrili. Rokovací poriadok ustanovuje, že plenárne zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady je uznášaniaschopné vtedy, ak sa ho zúčastnia aspoň štyria členovia za každú z troch rokovacích strán.

Podľa RÚZ sa sociálny dialóg zhoršil po prijatí zákona o tripartite, ktorý platí od apríla. Prístup vlády k sociálnym partnerom je neseriózny, konštatovala rada.
Vláda premiéra Roberta Fica po vlaňajšom nástupe ohlásila, že chce dať tripartite väčší priestor ako predošlý pravicový kabinet. Vláda Mikuláša Dzurindu mala v tripartite spory s odborármi, ktorí vláde vytýkali nesociálnu politiku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy