Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonské akcie výrazne klesli, dolár najslabší za 15 rokov
Zdielať na
Ekonomika

Japonské akcie výrazne klesli, dolár najslabší za 15 rokov

Zdroj: Judy Baxter

Hlavné japonské indexy sú momentálne najslabšie za tri týždne.

Japonské akcie sa dnes výrazne oslabili a väčšinou reagovali na piatkový pokles cien na amerických trhoch. Ten spôsobila správa o poklese počtu pracovných príležitostí v Spojených štátoch, čo bolo aj príčinou poklesu kurzu dolára. Ten je voči košu mien najslabší za posledných 15 rokov.

Index Nikkei 225 oslabil o 357,19 bodu a obchodný deň uzavrel poklesom o 2,2 % na hodnote 15.764,97 bodu. Podobne širší index Topix oslabil o rovné dve percenta na 1525,22 bodu. Objem obchodov bol pomerne nízky a činil 1,8 miliardy akcií proti augustovému priemeru 2,3 miliardy.

Hlavné japonské indexy sú momentálne najslabšie za tri týždne a okrem reakcii na pokles v USA za ich pádom stojí posilňujúci kurz jenu. Ten rastie s tým, ako sa znižuje záujem investorov o rizikovejšie transakcie, ktoré sa v minulých rokoch tešili veľkej obľube vďaka dostupnosti úverov.

V poklese pokračovali akcie realitných spoločností, ktoré výrazne klesli už minulý týždeň. Na trhu panujú obavy, že rast realitného trhu sa utlmuje, čo poslalo dole akcie firiem, ako je Mitsubishi Estate. Kvôli rastu jenu klesajú akcie vývozných firiem.

K negatívnej nálade na trhu ale prispela aj revízia dát o vývoji japonskej ekonomiky v druhom štvrťroku. Zatiaľ čo predbežná správa uvádzala rast hrubého domáceho produktu, revízia ukázala jeho pokles. Ten bol dokonca výraznejší, než čakali analytici.

Na devízovom trh naďalej klesá dolár. Výrazne mu ubližuje presvedčenie, že americká centrálna banka už v budúcom týždni zníži základnú úrokovú sadzbu, aby zmiernila dopady súčasné nervozity. Američania majú problémy na hypotekárnom trhu, kvôli ktorému sa nervozita preniesla i na úverové trhy.

V závere obchodovamia sa dolár k euru predával v kurzu 1,3779 USD, a ďalej tak oslabil z predchádzajúcich 1,3767 USD, kde bol v piatok. Voči japonskému jenu klesol na 113,21 zo 113,48 JPY, a podobne euro voči jenu oslabilo na 155,99 z predchádzajúceho kurzu 156,23 JPY.

Zdielať na

Najčítanejšie správy