Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová ministerka školstva načala tému učiteľských platov
Zdielať na

Nová ministerka školstva načala tému učiteľských platov

BRATISLAVA / Ministerka školstva Martina Lubyová dva a pol týždňa po nástupe do funkcie hovorila aj o učiteľských platoch. Avizuje opúšťanie, medzi učiteľmi nepopulárneho, systému kreditov či väčšie odmeňovanie za výkonnosť a kvalitu. Podľa zástupcov nových odborov zatiaľ neprekročila tieň svojich predchodcov.

"Zamestnanci školstva už dlho čakajú na ministra, ktorý sa konečne postaví za ich oprávnené požiadavky," hovorí Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov. Nová ministerka školstva Martina Lubyová sama tvrdí, že je za zvyšovanie platov učiteľov. 

Jedným dychom ale v nedeľu v televízii Ta3 dodala, že učitelia sú tou kategóriou štátnych zamestnancov, ktorí mali veľmi dynamický rast miest no a kolektívne vyjednávanie by malo byť vrámci všetkých rezortov, a nemôže byť z toho vytrhnutá len jedna kategória zamestnancov. 

Prísľuby

Ministerka avizovala zatiaľ to, že odmeňovaciu zložku platu chce naviazať na výkonnosť a kvalitu. "Zhruba v tej tarife asi 75 percent je naozaj naviazaných na tabuľkové platy, na dorovnávania. Tam nie je priestor veľmi na manévrovanie. A zhruba 25 percent je ten priestor, kde sa dá motivačne pôsobiť," dodáva Lubyová. Chce aj presne definovať, za čo a kedy má učiteľ šancu na vyššiu odmenu.  

Odbory sú skeptické

Podľa zástupcov nových odborov zatiaľ neprekročila tieň svojich predchodcov a vyjadruje sa zatiaľ len v medziach programového vyhlásenia vlády. Na skutky teda zamestnanci školstva stále čakajú. Zmeny pre učiteľov ale aj žiakov súvisia aj s reformou Učiace sa Slovensko, ktorej finálnu, verejnosťou už spripomienkovanú verziu predstaví ministerstvo školstva už v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy