Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Osobné bankroty na Slovensku výrazne pribúdajú
Zdielať na

Osobné bankroty na Slovensku výrazne pribúdajú

BRATISLAVA / Ľudí, ktorým dlhy prerastajú cez hlavu pribúda a tisícky z nich strašia aj exekútori. Zároveň čoraz viac ľudí využíva možnosť ako sa zo začarovaného kruhu dlhov legálne dostať. Na to slúži osobný bankrot.

Tento rok je ale zlomový a zároveň rekordný. Počet osobných bankrotov oproti minulému roku výrazne stúpol. Až trojnásobne. A to sú známe údaje len za prvých osem mesiacov. Dôvodom je hlavne to, že od marca tohto roka platí novela zákona o konkurzoch a reštrukturalizáciách, ktorá vo veľkej miere zjednodušila vyhlasovanie osobných bankrotov.

"Konkurzy sa vyhlasujú do 15 dní a fyzická osoba je ihneď oddlžená. Druhá vec, ktorá sa zmenila je preddavok, ktorý bol 670 eur a dnes je to 500 eur, ktoré až následne klient spláca," uvádza Zuzana Kubovičová z Centra právnej pomoci. Na vyhlásenie osobného bankrotu bolo tiež pôvodne nutné mať majetok vo výške aspoň 1650 eur, po novom to už nie je potrebné.

Podmienky

Záujemca o osobný bankrot musí splniť dve základné veci:

  • Osoba musí byť platobne neschopná
  • Osoba musí mať aspoň jednu exekúciu

V prípade konkurzu teda zadĺžený človek odovzdá na speňaženie svoj majetok a súd rozhodne o oddlžení. Ak si chce zadĺžený človek svoj majetok nechať, môže namiesto konkurzu požiadať o splátkový kalendár. Tam je ale podmienkou pravidelný príjem. Treba tiež povedať, že osobným bankrotom sa nedá zbaviť všetkých dlhov, ako je napríklad povinnosť uhradiť výživné.

Ako na to

Jediná inštitúcia, s ktorou môžete riešiť osobný bankrot je niektorá z pobočiek Centra právnej pomoci. Práve tam sa treba objednať na konzultáciu. O osobný bankrot ale môžete požiadať iba raz za desať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy