Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tony Blair si myslí, že brexit sa ešte dá zvrátiť. Únia však musí pripustiť reformu
Zdielať na

Tony Blair si myslí, že brexit sa ešte dá zvrátiť. Únia však musí pripustiť reformu

Archívna reportáž

LONDÝN / Bývalý britský premiér Tony Blair vidí šancu na zvrátenie vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie. Uvádza to v článku, ktorý publikoval Inštitút pre globálnu zmenu. Podľa neho je zastavenie brexitu nevyhnutné, aby sa predišlo vážnym ekonomickým škodám.

Bývalý premiér napísal, že lídri Európskej únie by mohli byť prístupní reforme a vyjsť Británii v ústrety v záujme udržania Británie v bloku. Podľa jeho slov by to mohlo zahŕňať kompromis v oblasti voľného pohybu osôb. Ide o kľúčové pravidlo EÚ, ktoré je v rozpore s cieľom Británie obmedziť imigráciu.

Podľa Tonyho Blaira sa podmienky v Európe aj v Británii od referenda o britskom členstve v Európskej únii zmenili. Konštatoval, že má Európa niekoľko nových lídrov, vrátane francúzskeho centristického prezidenta Emmanuela Macrona. Pripomenul tiež, že voľby v minulom mesiaci boli pre konzervatívnu vládu neúspešné.

Blair tiež povedal, že každý deň je dôkazom toho, ako brexit škodí Británii, keďže ekonomický rast sa spomaľuje a hodnota libry od júna 2016 prudko oslabila. Britská premiérka Theresa May, ktorá v marci odštartovala dvojročné obdobie odchodu z EÚ, však trvá na tom, že proces je nezvratný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy