Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bankári nie sú spokojní so mzdami. Asociácia odmieta vyjednávať
Zdielať na

Bankári nie sú spokojní so mzdami. Asociácia odmieta vyjednávať

BRATISLAVA / Platy bankových zamestnancov musia rásť, tvrdia to odborári. To je tvrdenie, ktoré mnohých prekvapí, veď odvždy to bolo tak, že v bankách sa pracovať oplatí a vo finančnej oblasti sú jedny z naj platov. Nie je ale všetko zlato, čo sa blýska a tiež nie všetky platy v bankách sú vysoké.

Platy v bankách patria medzi tie lepšie, ak to porovnáme s ostatnými sektormi.

"Priemerná hrubá mzda na úrovni 1086 eur, ale sú tam rozdiely," ozrejmuje Nikola Richterová z portálu profesia.sk

Ľudia najčastejšie stretávajú zamestnancov na pobočkách a aj oni majú množstvo kolegov, ktorí ťahajú za ten kratší platový koniec.

"Zarábajú okolo 700 až 800 eur na rozdiel od vysokých manažérov," vysvetľuje Svetozár Michálek, predseda Odborového zväzu Pracovníkov Peňažníctva a Poisťovníctva.  

Banky vlani zaznamenali vysoké zisky, podľa odborov to však nezodpovedá výške odmien pracovníkov, na rozdiel od nárokov na nich.

"Legitímnym nástrojom na zlepšenie pracovných podmienok a odmeňovania je kolektívne vyjednávanie. Problém nastáva, keď Slovenská banková asociácia odmietla vyjednávať," hovorí Michálek. 

Slovenská banková asociácia odstúpila od kolektívneho vyjednávania ešte v decembri. Odbory majú podľa nej málo členov.

Veľká fluktuácia zamestnancov

"Celkovo je odborovo organizovaných 14% zamestnancov bánk. Považujeme za efektívnejšie, aby podpisovanie kolektívnych zmlúv prebiehalo len na podnikovej úrovni," vysvetľuje hovorkyňa asociácie, Daniela Brodnianska. 

"Zákon o kolektívnom vyjednávaní neurčuje nám, koľko musí byť zastúpených. Nemôže nám povedať, že nebudeme vyjednávať," hovorí Jozef Kollár, prezident Konfederácie odborových zväzov SR. 

S výčitkami odborárov sme však bankovú asociáciu konfrontovať nemohli. Pre pracovnú zaneprázdnenosť nám jej hovorkyňa zaslala len zvukový záznam.

Podľa asociácie týmto rozhodnutím nebol pozastavený sociálny dialóg v bankovom sektore. Opak si však myslia odborári. Zástupcovia zamestnancov tvrdia, že jedinou možnosťou ako zvýšiť mzdy je kolektívne vyjednávanie. Potom môžu prísť na rad nátlakové akcie.

"Ten štrajk ostáva poslednou možnosťou," myslí si Kollár. 

O tom, že v bankovom sektore nie je všetko tak dokonalé, ako by sa zdalo na prvý pohľad, hovoria aj čísla fluktuácie. Najmä v Bratislave sú pomerne vysoké.

"Fluktuácia stúpla na 30 percent," dodáva Michálek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy