Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Brexitom stratí aj Slovensko. Dotácie ostanú len najchudobnejším regiónom
Zdielať na

Brexitom stratí aj Slovensko. Dotácie ostanú len najchudobnejším regiónom

BRUSEL / Nech už dopadnú rokovania o novej britskej vláde akokoľvek, brexit je s najvyššou pravdepodobnosťou nezvratný a nepochybujú o tom ani Brusel a Londýn - teda jeho samotní aktéri. Slováci by sa tak tiež mali pripraviť na to, že to ovplyvní ich životy.

Britský europoslanec John Tannock stelesňuje paradoxy brexitu.Vo voľbách podporoval Terezu May, no sám je proti odchodu z EÚ. Za ženu má Slovenku a vie, v akej neistote sú cudzinci na britských ostrovoch. "Dúfam, že k dohode dospejeme rýchlo, aby sa tri a pol milióna občanov únie v Británii, vrátane Slovákov, cítilo bezpečne, aby nemali obavy o prácu či dôchodky," hovorí Tannock.

To, či sa Bruselu podarí vyrokovať tvrdší alebo mäkkší variant Brexitu, značne ovplyvní životy Slovákov a to nielen tých, ktorí žijú v Británii. Odchod Spojeného kráľovstva totiž značne ovplyvní aj našu schopnosť čerpať z eurofondov.  Aj keď sa hovorí o tom, že Británia za rozvod zaplatí od 30 do 60 miliárd eur, Londýnu sa do toho vôbec nechce.

Po definitívnom odlúčení bude v rozpočte EÚ každý rok chýbať zhruba 13 miliárd eur, ktoré bude treba nejako zaplátať. "Všetky krajiny, ktoré sú na príjmovej stránke, budú dostávať menej, na to sa treba pripraviť," varuje slovenský europoslanec, Ivan Štefanec. Nárok na dotácie zrejme stratí celé západné Slovensko a eurofondy pôjdu už len do najzaostalejších regiónov.

Rokovania Londýnu s Bruselom sa majú začať už o pár dní, no či sa to podarí načas pravdepodobne nevie ani samotná Tereza May. "Myslím si, že nedostane silný mandát na Brexit, dokonca si nie som istý, že Brexit sa vôbec uskutoční," spochybňuje, ako jeden z mála, realizáciu brexitu europoslanec Pál Csáky. Europoslanec Eduard Kukan berie brexit ako fakt: "Brexit je brexit, treba tie rokovania viesť tak, aby dopadli čo najlepšie pre nás, nerozmýšľajme nad tým, že Briti si to rozmyslia".

V Británii žije stotisíc Slovákov. John Tannock dúfa, že Londýn ostane naďalej otvorený aspoň pre študentov, no už teraz je zrejmé, že Británia nemá ani dosť zdravotných sestier či lekárov. "Najsmutnejšie na tom všetkom je, že Briti až po brexite vedia o EÚ oveľa viac, než pred ním a až teraz chápu, že rozchod nebude možný bez bolestivých následkov," konštatuje Tannock.  Rokovania sa majú skončiť o dva roky, no už teraz sa hovorí o tom, že to bude trvať oveľa dlhšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy