Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vládne strany sa predbiehajú. Vyššie platy sľubuje už aj Most-Híd
Zdielať na

Vládne strany sa predbiehajú. Vyššie platy sľubuje už aj Most-Híd

BRATISLAVA / Po Dankovom povinnom 13. plate pre všetkých a Ficovom balíku zvyšovania príplatková minimálnej mzdy, sa s vlastnou víziou pred kamery postavil aj tretí lístok koalície. Most-Híd sľubuje takmer 200 eur naviac pre každého.

Most-Híd sľubuje zníženie daní a zrušenie odvodov pre dôchodcov. Presnejšie ide o zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane na výšku dnešnej minimálnej mzdy. To znamená, že najslabšie zarábajúci by daň neplatili vôbec. Všetky peniaze by im ostali. Profitovať z toho budú aj ostatní zamestnanci. Kedže ide o nezdaniteľnú časť, 160 eur ročne ušetrí každý z nás.

Most Híd je presvedčený, že je to najférovejšia cesta. Inak štát jednou rukou dáva a druhou si peniaze ľudí berie späť. "V budúcnosti síce budú mať vyššiu minimálnu mzdu, ale zároveň, ak z toho budú platiť daň, tak sa pre nich nezmení nič," povedal Bugár. 

Ďalšou navrhovanou zmenou je zrušenie odvodovej povinnosti pre dôchodcov do výšky 200 eur mesačne, teda tak, ako to majú študenti. Vďaka tomu by si mohli privyrobiť aj predčasní dôchodcovia. "25 000 predčasných dôchodcov si legálne nemôže privyrobiť ani 1 euro. Systém je nastavený tak, že akonáhle začnú odvádzať, pozastaví sa im dôchodok," myslí si štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Ivan Švejna. 

Na rozdiel od navrhovaných zmien, ktoré slávnostne predstavil premiér Fico, tieto náklady neležia na pleciach zamestnávateľov, ale štátu. Podľa ekonomického analytika je to však zatiaľ najrozumnejšie riešenie. "Tento rok bude mať vláda o jednu miliardu viac, ako plánovala. Verejným financiám sa darí. Tento návrh Mosta Híd je jeden z tých lepších ako pomôcť zamestnancom," povedal Robert Chovanculiak z INESS. 

Rokovania o všetkých troch návrhoch koaličného trojlístka sa pravdepodobne začnú už v najbližších dňoch. Brániť sa určite budú aj zamestnávatelia, ktorým sa jednostranné zaťaženie nepáči. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy