Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koniec nadbytočnej byrokracie? Eurofondy majú byť prístupnejšie
Zdielať na

Koniec nadbytočnej byrokracie? Eurofondy majú byť prístupnejšie

SLOVENSKO/EÚ / Čerpanie eurofondov už spôsobuje také komplikácie, že Brusel nastavuje nové pravidlá. Mnohých starostov a primátorov odrádza množstvo papierov a zbytočnej byrokracie. Brusel sa preto rozhodol poupratovať a sľubuje oveľa jednoduchší prístup k eurofondom.

Európsky parlament priznáva, že čerpanie eurofondov je mimoriadne byrokratická záležitosť. Systém sa má preto zmeniť a odstráni približne štvrtinu papierovačiek. "Podľa našich analýz je veľké množstvo týchto subjektov nespokojných s tým, že to je veľká byrokracia," hovorí o skúsenostiach žiadateľov europoslanec Vladimír Maňka. Na to, aby bol projekt úspešný, je potrebné obehnúť množstvo úradov a môže trvať mesiace, kým dáte dokopy všetky potvrdenia.

A nehovoriac o samotnom projekte, ktorého vypracovanie môže zabrať tiež pár mesiacov. Tento systém viac odrádza, ako láka, aj podľa odborníka na eurofondy, Jána Rudolfa: "Každé zjednodušenie tohto systému je pre žiadateľa len prínosom, tak na úrovni samosprávy, ako aj podnikateľov." Hlavnou zmenou bude, že sa posudzovanie žiadosti zmení na dvojkolové. V prvom kole predložíte jednoduchý projekt, kde opíšete, čo chcete robiť a koľko to asi bude stáť. Až keď prejdete týmto kolom, budete musieť obehávať potrebné úrady a dopracovať projekt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy