Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ministerstvo vnútra nemôže prepúšťať policajtov na základe dôkazov, ktoré získala vyšetrujúca inšpekcia
Zdielať na

Ministerstvo vnútra nemôže prepúšťať policajtov na základe dôkazov, ktoré získala vyšetrujúca inšpekcia

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra nemôže prepúšťať policajtov na základe dôkazov, ktoré získala vyšetrujúca inšpekcia rezortu v trestnom konaní. Konštatuje v prelomovom rozhodnutí Najvyšší súd. Ide o precedentný rozsudok, ktorý nepriamo poukazuje aj na možnú previazanosť vyšetrujúcej inšpekcie s ostatnými administratívnymi sekciami ministerstva vnútra.

Radového policajta z bratislavskej PMJ, súdeného za korupciu, ktorému hrozí 5 rokov za úplatok, vrátil rozsudok Najvyššieho súdu do zboru!  Dokonca mu v januárovej výplate ministerstvo muselo vyplatiť ušlú mzdu za 2 roky, a to viac ako 30 000 eur, za dobu, čo bol nezákonne prepustený. 
"Z toho nám vyplýva, že sme mu museli vyplatiť ušlú mzdu a prijať ho na pôvodné miesto," tvrdí hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

PMJčkára prepustil ešte v roku 2013 personálnym rozkazom minister vnútra, keď policajta inšpekcia obvinila z prijímania netradičného úplatku. Od vodiča, ktorý prešiel na červenú, si dvojčlenná hliadka mala vypýtať poltucet lepšieho šampanského. ŠTS dvojicu policajtov odsúdil v roku 2013, zatiaľ neprávoplatne, na 5-ročné tresty. Rozsudok za samotnú korupciu zatiaľ nie je prvávoplatný, odvolanie je na Najvyššom súde. Avšak v inom, civilnom spore, policajta s ministerstvom, súd už rozhodol. Ministerstvo podľa NS prepustilo policajta nezákonne a musí ho prijať späť do zboru.

Až do právoplatného odsúdenia za korupciu bude poberať mzdu. Druhý z hliadky môže už iba ľutovať, že nešiel do súdneho sporu s ministerstvom a odišiel z polície na vlastnú žiadosť hneď po vypuknutí korupčného prípadu v roku 2013. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy