Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Kalifornii hrozí pretrhnutie najvyššej priehrady USA
Zdielať na

V Kalifornii hrozí pretrhnutie najvyššej priehrady USA

KALIFORNIA / Americké úrady nariadili okamžitú evakuáciu obyvateľov v okolí najvyššej priehrady v USA pri jazere Oroville v Kalifornii, pretože hrozí pretrhnutie núdzového prepadu. Podľa americkej televízie NBC sa evakuácia dotkne asi 60 000 až 100 000 ľudí.

"Bola nariadená okamžitá evakuácia v okolí Oroville. Toto nie je cvičenie, toto nie je cvičenie," oznámil na sociálnych sieťach miestny šerif. Podľa kalifornských úradov hrozí, že sa "v nasledujúcej hodine pretrhne núdzový prepad."

Vodu z priehrady začali úrady vypúšťať vo štvrtok potom, čo si všimli, že v prepade na priehrade už chýba kusy betónu. Voda v nádrži pred tým výrazne stúpla v dôsledku vytrvalých dažďov. Kalifornský guvernér Jerry Brown požiadal už v piatok federálnu agentúru pre krízové ​​situácie o vyhlásenie núdzového stavu pre nebezpečie záplav a zosuvov pôdy.

V sobotu už začala voda z priehrady tiecť cez núdzový prepad prvýkrát v takmer päťdesiatročnej histórii tohto 230 metrov vysokého stavebného diela. Cez dva kilometre dlhá umelá nádrž Oroville pojme asi štyri kubické kilometre vody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy