Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Volkswagen požiadal rezort práce o rozhodcu v spore odborárov
Zdielať na

Volkswagen požiadal rezort práce o rozhodcu v spore odborárov

BRATISLAVA / Viac než desaťtisíc zamestnancov Volkswagenu si musí počkať na ukončenie sporu odborárov, ktorí vedú rokovania s fabrikou o tohtoročných mzdách. Ich spor pozastavil kolektívne vyjednávania. Závod už požiadal o pomoc ministerstvo práce.

Spor odborárov sa začal minulý rok a vyvrcholil v októbri, keď OZ KOVO dalo zrušiť odborárov Volkswagenu. To vyústilo v protest ich členov pred fabrikou. Viacerí to vtedy hodnotili ako mocenský boj oboch skupín. Už vtedy sa očakávalo, že ak bude pokračovať, závod bude mať problém, čo sa aj potvrdilo.

Závod začal ešte v januári rokovať s oboma skupinami, teda Modernými odbormi Volkswagen a základnou organizáciou OZ KOVO Volkswagen. Keby sa obe skupiny na všetkom zhodli, tak by nebol problém. Obe majú však iný pohľad na zvyšovanie platov. "Požadujeme 16 percent, pôjdeme na maximum," povedal predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský. "Chceme nárast o 120 eur v každej tarifnej triede. Pokiaľ ide o priemerné platy, požadujeme najmenej 160 eurový nárast," skonštatovala podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková.

Podľa Moderných odborov majú právo rokovať práve oni, keďže majú podľa ich slov 7400 členov z 10 700 zamestnancov, okrem toho, že ja za nimi vo fabrike veľa práce a že OZ KOVO si zvolili svoju štruktúru na rýchlo. Druhá strana oponuje. 

Volkswagenu došla trpezlivosť. "Dnes sme požiadali ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny o určenie rozhodcu, aby vydal oprávnenie organizácií s vyšším počtom členov na rokovania," povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Makayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy