Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na dopravných inšpektorátoch je husto, ľudia z obáv zo zvýšených poplatkov rýchlo registrujú autá
Zdielať na

Na dopravných inšpektorátoch je husto, ľudia z obáv zo zvýšených poplatkov rýchlo registrujú autá

SLOVENSKO / Dopravné inšpektoráty v posledných dňoch praskajú vo švíkoch. Každý, kto si chcel kúpiť z druhej ruky auto s vyšším výkonom, totiž vie, že od prvého februára niektoré poplatky za registráciu vozidiel porastú. Ministerstvo financií však tvrdí, že nie je dôvod na paniku.

Nápor občanov zaznamenal v posledných dňoch aj Dopravný inšpektorát v Bratislave.. Ministerstvo financií však tvrdí, že vyše dvoch tretín ľudí by sa nové registračné poplatky nemali dotýkať. Priplatiť si majú vraj tí, ktorí chcú vlastniť vozidlo s výkonným motorom. "Pre najnižšiu výkonnostnú kategóriu do 80 kW, bez ohľadu na to, či ide o nové, jazdené alebo dovezené vozidlo, zostáva poplatok rovnaký ako v súčasnosti, a to 33 eur," objasňuje Alexandra Gogová, hovorkyňa Ministerstva financií SR.

Rozhodovať bude vek vozidla

Nová registračná daň, ktorá začne platiť od prvého februára, bude zohľadňovať okrem výkonu aj vek vozidla. To znamená, že za nové auto s výkonom napríklad 135 kilowatov zaplatíme pri registrácii poplatok 700 eur, pri ročnom aute sa zníži na 574 eur a pri 12-ročnom aute s takýmto výkonom to bude len 84 eur. Pri dovoze vozidiel zo zahraničia dochádza k zmenám a to najmä kvôli zohľadneniu veku vozidla, vďaka ktorému sa po prepočte vo väčšine prípadov poplatok zníži. Doteraz platilo, že za dovezené aj staršie vozidlo sa platili také poplatky, akoby išlo o nové vozidlo. Nové registračné poplatky tak budú skôr priať starším a dovezeným vozidlám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy