Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fínsko ako prvé na svete vyskúša zaručený príjem pre nezamestnaných
Zdielať na

Fínsko ako prvé na svete vyskúša zaručený príjem pre nezamestnaných

HELSINKI / Fínska vláda od januára skúšobne zavedie takzvaný všeobecný základný príjem. Vybraná skupina 2000 nezamestnaných občanov bude od štátu namiesto podpory v nezamestnanosti dostávať po dobu dvoch rokov bez akýchkoľvek podmienok 560 eur mesačne. Fínsko sa tak stane prvou krajinou na svete, ktorá otestuje zaručený príjem na celonárodnej úrovni

Úrady chcú zistiť, či je možné touto cestou zjednodušiť sociálny systém a motivovať viac k práci.

Krátko pred Silvestrom sa dvetisíc náhodne zvolených nezamestnaných Fínov dozvie, že ich úrady do experimentu zaradili. Účasť v ňom nemožno odmietnuť.

Tieto peniaze nebudú podliehať zdaneniu, nebudú nijako účelovo viazané a nebude o ne potrebné žiadať. Ak si príjemcovia nájdu privýrobok, o túto dávku neprídu.

Fínska vláda sa domnieva, že by štát takto mohol ušetriť peniaze, ktoré pri vyplácaní dávok v súčasnej podobe vyplytvá na byrokraciu s nimi spojenú. Dávka by tak v novom poňatí nemusela stáť ani viac, ani menej prostriedkov, hoci je o 10 eur vyšší.

Švajčiari experiment odmietli

Experiment sa zaručeným príjmom sa má v januári 2017 rozbehnúť aj v holandskom meste Utrecht. Na celoštátnej úrovni ale garantovaný príjem pre všetkých občanov odmietli na začiatku júna v referende vo Švajčiarsku.

Podľa návrhu mal činiť 2500 frankov mesačne bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný. Na druhú stranu chcelo Švajčiarsko zrušiť všetky sociálne dávky, podpory a príspevky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy