Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Roaming v Únii. Komisia pôvodný návrh stiahla, musí ho prepracovať
Zdielať na

Roaming v Únii. Komisia pôvodný návrh stiahla, musí ho prepracovať

Zdroj: ISIFA

BRUSEL / Európska komisia po niekoľkých dňoch stiahla a prepracováva svoj návrh konkrétnej technickej podoby pravidiel o ukončení roamingu v Európskej únii, ktorý čelil kritike. Dokument, ktorý nulovú výšku roamingových poplatkov obmedzoval na pobyty v inej krajine do 90 dní, prikázal prepracovať predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

"Naše služby prišli s návrhom, ktorý podľa predsedu jednoducho nebol dosť dobrý. Preto nás inštruoval, aby sme sa trochu viac snažili a prišli s niečim lepším," povedal hovorca Komisie Alexander Winterstein. Vec je podľa neho reakcou na spätnú väzbu, ktorú únijná exekúcia dostala. 

Komisia prekvapivý obrat v postoji k materiálu, ktorý tento týždeň jej hovorca pred novinármi veľmi tvrdo bránil, už vo štvrtok večer len nenápadne oznámila na špecializovanej webovej stránke. 

Už tento rok na jar sa poplatky za používanie mobilných telefónov v inej krajine Európskej únie znížili, od júna budúceho roka majú zmiznúť úplne. 

Deväťdesiat dní

Komisia v pondelok predložila konkrétny návrh súvisiacich pravidiel, ktorý bezplatný roaming obmedzoval na 90 dní v roku či 90 dní neprerušeného pobytu v inej krajine. Dôvodom údajne boli obavy zo zneužívania systému, kedy by ľudia napríklad celoročne vo svojej krajine používali služby lacnejšieho operátora zo zahraničia. 

"Je potrebné nájsť rovnováhu. Chceme zrušiť roamingové poplatky pre ľudí, ktorí cestujú," bránili v stredu plán zodpovední komisári Günther Oettinger a Andrus Ansip v spoločnom vyhlásení. 

Nový návrh

Zdôrazňovali, že 90 dní je jednak ďaleko viac, než priemerná doba, počas ktorej teraz občania Európskej únie roaming používajú, a jednak minimom, ktoré môžu sami operátori rozšíriť. "V praxi poplatky zmiznú pre veľkú väčšinu z nás," upozorňovali. 

Komisia teraz návrh prepracuje a znovu predloží v budúcich týždňoch. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy