Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Európskej únii voláme lacnejšie, roaming budúci rok zmizne
Zdielať na

V Európskej únii voláme lacnejšie, roaming budúci rok zmizne

BRATISLAVA / Od 30. apríla telefonujeme, píšeme správy a internetujeme v zahraničí oveľa lacnejšie ako doteraz. Európsky parlament zmenu odklepol v októbri 2015, poplatky postupne klesajú a o rok budú minulosťou.

Európska únia sa snaží znižovať roamingové poplatky už od roku 2007. "Sľúbili sme, že zrušenie roamingu bude realitou. Neexistuje žiadny dôvod na ďalší odklad," uviedol eurokomisár pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip.

Prechodné obdobie

Od 30. apríla nerušia telekomunikačné firmy poplatky úplne. Do 17. júna 2017 platí prechodné obdobie. V tomto čase si môžu operátori prihodiť niekoľko centov pri hovoroch, SMS správach a internete. "To je skutočne prípad, kedy vyhrali spotrebitelia, firmy ako aj Európska komisia a parlament," hovorí Krišjānis Karinš z Európskej ľudovej strany.

Na výhrady a argumenty operátorov, že ide o zasahovanie do podnikateľského prostredia a že konkurencia je najlepšou zbraňou proti vysokým cenám, reagovala aj europoslankyňa Monika Falšíková Beňová.

"Slovensko je dobrým príkladom toho, že konkurencia je tu veľká a nijakým zásadným spôsobom to ceny roamingových hovorov neupravilo. Tak tomu bolo aj v rámci Európskej únie," uviedla.

Rušenie bariér

Ďalším argumentom je, že únia bola vytvorená práve na to, aby padali rôzne bariéry, aj tie obchodné. "Na európskom trhu musíme naozaj zbúrať všetky bariéry, aby fungoval spoločný európsky trh," hovorí slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy