Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Založiť živnosť nebolo nikdy jednoduchšie
Zdielať na

Založiť živnosť nebolo nikdy jednoduchšie

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Nezamestnanosť u nás klesá a môže za to aj zvyšujúci sa počet podnikateľov. Najrýchlejšou formou podnikania je určite živnosť.

Živnostenské podnikanie má u nás pomerne dlhú tradíciu a vždy to bolo skôr synonymum pre remeslá a manuálnu zárobkovú činnosť. Dnes však už môžete samostatne podnikať ako živnostník aj vo viacerých „duševných“ povolaniach a že ich nie je málo! Navyše, založenie živnosti je dnes nepomerne rýchlejšie a jednoduchšie ako kedykoľvek predtým a možností máte viac ako dosť.

Nechať to na niekoho iného?

Prvou možnosťou je, aby ste nechali založenie na niekoho iného. Touto činnosťou sa zaoberajú obvykle právnické firmy alebo podnikateľskí poradcovia, ktorí ponúkajú cez plnú moc elektronické založenie živnostenského oprávnenia a všetko vybavia prakticky za vás. Výhodou je, že ušetríte nemálo času a energie.

Na druhú stranu, úplne bez vašej spolupráce to nepôjde. Musíte minimálne splnomocniť takéhoto človeka alebo firmu na komunikáciu so živnostenským úradom a toto splnomocnenie musí byť úradne overené. Znamená to, že návšteve matriky alebo notárskeho úradu sa nevyhnete. Rovnako je potrebné splniť aj iné podmienky na podnikanie.

Základnou podmienkou je bezúhonnosť, vek nad 18 rokov a spôsobilosť na právne úkony. Ak nejde o voľnú živnosť, ale živnosť odbornú, na ktorej vykonávanie je potrebné mať vzdelanie alebo prax, musíte dokumentovať tieto skutočnosti písomne a to buď potvrdením o dosiahnutí vzdelania, prípadne aj potvrdením o dosiahnutí potrebného obdobia praktického vykonávania činnosti.

​Čo je doma, to sa počíta

Druhou možnosťou je ušetriť peniaze, ktoré by ste museli za toto vybavenie dať niekomu inému, a vybaviť si všetko po vlastnej osi. Vaše kroky v tomto prípade budú smerovať v princípe len na niekoľko miest a tým prvým je Odbor živnostenského podnikania, ktorý spadá pod Okresný úrad v rámci štátnej správy.

Ak máte elektronický občiansky preukaz a aktivované elektronické služby, môžete samozrejme osobnú návštevu úradu vynechať a vybaviť všetko cez internet. Je to navyše aj oveľa lacnejšie, pretože pri voľnej živnosti neplatíte žiaden poplatok a pri ostatných živnostiach polovičný. Namiesto papierového formuláru sa vypĺňa elektronický formulár.

Veľkou výhodou je, že na rozdiel od stavu napríklad spred 10 rokov, dnes nemusíte následne obehávať aj zdravotnú poisťovňu, aj Sociálnu poisťovňu, aj daňový úrad alebo iné inštitúcie. Všetko vybavíte na jednotnom kontaktnom mieste priamo na okresnom úrade, snáď s výnimkou Sociálnej poisťovne - tam ale nemusíte platiť prvý rok odvody. Ušetríte tak čas aj peniaze.

Na čo nezabudnúť

Veľmi dôležité je vedieť, v čom všetkom chcete podnikať. Na internete sa dá nájsť zoznam živností a potom si už len stačí vybrať konkrétne živnosti, ktoré spadajú podľa názvu a náplne činnosti do toho, čo chcete vykonávať ako samostatne zárobkovo činná osoba. Voľných aj viazaných živností je naozaj veľké množstvo a takýto zoznam vám môže mimoriadne pomôcť v orientácii.

Nezabudnite ani na následný marketing. Existuje viacero internetových zoznamov živnostníkov, prípadne adresárov a katalógov firiem, avšak registrácia do nich je dobrovoľná a väčšinou aj platená. Zadarmo sa však ocitnete v Živnostenskom registri SR, kde vás živnostenský úrad zaregistruje zadarmo a automaticky.

Zostaňte neustále informovaní

Nemyslite si, že založením živnosti sa všetko skončí. Ak si budete viesť účtovníctvo sami a budete chcieť riešiť samostatne aj inú administratívnu či daňovú agendu, rozhodne by ste sa mali neustále v tejto oblasti vzdelávať. Využiť môžete napríklad vyhľadávač Google, alebo navštevovať spravodajské webové portály, prípadne špecializované webstránky o podnikaní.

Najčítanejšie správy