Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slováci vďaka výhodným hypotékam a istote v práci viac kupujú byty, ceny rastú
Zdielať na

Slováci vďaka výhodným hypotékam a istote v práci viac kupujú byty, ceny rastú

BRATISLAVA / Ceny nehnuteľností na Slovensku vyskočili. Podľa Národnej banky Slovenska v druhom štvrťroku 2016 prvý raz vidieť výraznejší rast cien nehnuteľností na medziročnej báze.

Výhodné hypotéky vedú k tomu, že ľudia čoraz viac riešia bytovú otázku. A ceny bytov tým pádom rastú. V Bratislavskom kraji ceny bytov medziročne stúpli o 6,3 percenta. V ostatných regiónoch stúpli ceny o tri percentá. 

Ceny bytov rastú najmä vo vychytených lokalitách. "Ide o Ružinov, Nové Mesto ale aj o menšie staršie byty," hovorí riaditeľka Bond reality Daniela Danihel Rážová. 

Keď sa to celé spriemeruje tak meter štvorcový vychádza momentálne na 1280 eur. Napriek tomu, že ide o nárast, stále to, našťastie pre ľudí, nie je ako pred krízou. Vtedy sa štvorcový meter pohyboval na úrovni 1550 eur.

Ide zase len o priemer. Kým v Nitre sa to pohybuje pod 600 eur, tak v Bratislave pod 1800, čo je trikrát toľko. S narastajúcimi cenami si ale ľudia začali dávať už väčší pozor. "Už nekupujú úplne tie predražené, už viac hľadajú," hovorí Daniehl Rážová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy