Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko je tretím najväčším prijímateľom z rozpočtu Európskej únie, dostávame miliardy
Zdielať na

Slovensko je tretím najväčším prijímateľom z rozpočtu Európskej únie, dostávame miliardy

BRATISLAVA / Od vstupu do Európskej únie čelí Slovensko kritike, že z eurofondov čerpá málo prostriedkov. Lenže podľa najnovších údajov je dnes Slovensko tretím najväčším prijímateľom z rozpočtu Únie. Na rozvoj našej krajiny sme len počas minulého roka čerpali 3,7 miliardy eur.

Aj pár rokov po vstupe do Európskej únie Slovensko čerpalo z miliardy eur len stovky miliónov. Zlom nastal v roku 2010 a trvá dodnes.

"Po Bulharsku a Maďarsku sme tretím najväčším prijímateľom z rozpočtu Európskej únie. V podobe cieľa obchodných poplatkov Slovensko prispelo ako krajina viac ako 600 miliónmi eur, no čerpalo 3,7 miliardy, čiže rozpočtová pozícia Slovenska je plus tri miliardy. V prepočte na obyvateľa každý Slovák dostal z rozpočtu 689 eur," tvrdí vedúci Zastúpenia Európskej únie na Slovensku Dušan Chrenek.

"Hovoriť, že každý Slovák dostal 600 eur, je hlúposť. Do rúk ich nikto nedostal," kontruje analytik INESS Martin Vlachynský.

"Tie peniaze slúžia na rozvoj infraštruktúry, stavanie ciest, tiež čističky, ale aj z regionálneho hľadiska na rozvoj obcí a miest, tiež na poľnohospodárstvo, vzdelanie, verejnú správu či zvyšovanie zamestananosti," vyratúva Chrenek.

"Dobrým príkladom čerpanie eurofondov sú lavičky v Hnúšti, kde cena jednej sa pohybovala okolo 6 000 eur. Tiež milióny na elektronizáciu verejnej správy a hodnota pre občana? Chýba tu nástroj na efektívne využívanie," vysvetľuje Vlachynský.

Zostať či odísť z Únie?

Zbierať podpisy či Slováci majú záujem o referendum, v ktorom vyjadria, či sú za alebo proti odchodu našej krajiny z Európskej únie, začala nedávno aj Ľudová strana Naše Slovensko.

"Nedokážem ani odpovedať, čo by sa stalo bez členstva v Únii. Ako by vôbec fungovala ekonomika. To je dnes už nemožné," hovorí analytik.

Ak Slovensko v čerpaní eurofondov nepoľaví, rozvoj nšej krjainy môže napredovať pomerne rýchlo aj naďalej.

"Rozpočet pre Slovensko na roky 2014 až 2020 je viac ako 20 miliárd," uzatvára Chrenek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy