Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šéf Európskej komisie dáva do obehu tučný balík, ujde sa aj Slovensku
Zdielať na

Šéf Európskej komisie dáva do obehu tučný balík, ujde sa aj Slovensku

BRUSEL/BRATISLAVA / Celá Európa si mädlí ruky na sľúbených 300 miliárd eur od šéfa Európskej komisie. Jean-Claude Juncker dáva od Nového roka do obehu 300 miliárd eur, z ktorého sa ujde aj Slovensku. Za tieto peniaze by sa mohla napríklad dostavať aj diaľnica Bratislava - Košice.

Od Nového roka dáva nový šéf Európskej komisie darček 300 miliárd eur. Peniaze majú najbližšie tri roky naštartovať európsku ekonomiku.

"Vytvorí nové pracovné miesta, ráta sa s miliónom. Budú to investície do rastu, vzdelávania, vedy, výskumu a predovšetkým na riešenie nedostatočnej dopravnej infraštruktúry," hovorí europoslankyňa Monika Smolková.

Dve tisícky projektov

Aj na Slovensku by sa mali dobudovať napríklad diaľnice a cesty. Projekty už Slovensko podalo a šanca, že peniaze získame je vysoká.

"Vybudovať nultý okruh v Bratislave, dokončiť diaľnicu Bratislava - Košice severom alebo aj využiť tieto peniaze na rýchlostné cesty medzi západom a východom Slovenska cez južné trasy," vysvetľuje europoslanec Ivan Štefanec.

Brusel chce viac spájať verejný a súkromný kapitál. Slovensko poslalo do Európskej komisie 125 projektov za necelých 30 miliárd. Z celej únie majú na stole približne dve tisícky.

Nielen Slovensko, ale všetky členské štáty si budú chcieť z koláča odkrojiť čo najväčší kus. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy