Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nestíhate platiť účty? Skúste túto jednoduchú vec
Zdielať na

Nestíhate platiť účty? Skúste túto jednoduchú vec

BRATISLAVA / Ak zmeníte prácu alebo vám mešká výplata, je možné, že platby za elektrinu či telefón, ktoré majú byť k určitému dňu splatné, včas neuhradíte. Najskôr príde upomienka, potom aj pokuta. Riešením by bolo posunúť dátum splatnosti. Dá sa to?

Čo ak peniaze neodídu

Pravidelné mesačné platby sa týkajú takmer každého z nás. Či už to je elektrina, účet za telefón, káblovka alebo banka. Ak ale peniaze na účte nemáme, z účtu nám neodídu a upomienkový kolotoč sa môže začať. Niektoré firmy vám s posunutím termínu splatnosti vedia vyjsť v ústrety, u iných to možné nie je. "Žiaľ v energetike nie je možné prestaviť si dátum splatnosti ," povedal hovorca energetickej spoločnosti Ján Orlovský.  Individuálna zmena termínu splatnosti faktúry teda nie je možná.

Nie že by firmy nechceli zákazníkom vyhovieť, viacerým to jednoducho nedovolí systém. "Termín splatnosti sa generuje vždy pre veľké skupiny zákazníkov," objasnil hovorca spoločnosti prevádzkujúcej televíziu, internet a telefón Jaroslav Kolár.

Nie všade vám vyhovejú

"Z pohľadu energetických spoločností je zmena termínu v dátume splatnosti faktúry komplikovaná z dôvodu, že tento dátum sa odvíja od dátumu odčítania elektromera. Tým by sa rádovo museli zvyšovať počty odpočtárov a určite by tak stúpala nákladovosť i chybovosť takéhoto postupu," informoval Orlovský. Ak Vám teda peniaze neodchádzajú načas, obráťte sa na danú spoločnosť, ktorej účty platíte, aby ste predišli sankciám. Prípadne aby ste sa pre pár eur nedostali na zoznam neplatičov. To môže byť problém pri vybavovaní úveru.

"Ľudia už pri uzatváraní zmluvy o úvere myslia na to, že musia si nastaviť splátku, aby v takom termíne mali na účte peniaze," hovorkyňa banky Ľubomíra Chmelová. Pri niektorých službách si termín splatnosti môžete vybrať. "Pre zlepšenie platobnej disciplíny umožňujeme výnimku práve na základe žiadosti zákazníka o prispôsobenie tohoto termínu, tak aby mu to vyhovovalo," povedala hovorkyňa mobilného operátora Martin Jamrichová.

Nečakajte na upomienku

Ak viete, že peniaze do termínu splatnosti z účtu neodídu, nečakajte kým vám pošlú upomienku."Dobrá správa je, že ľudí nevypíname automaticky ihneď. Splatnosť faktúry je síce 14 dní, no na 17 deň sa posiela len prvé upozornenie,ktoré je bezplatné," dodal Orlovský.

Môže sa ale stať, že vám príde upomienka, aj keď ste už peniaze poslali. V takomto prípade pošlite prostredníctvom e-mailu doklad o tom, že ste už platbu zrealizovali. Peniaze už sú na ceste, takže upomienka a pokuta by mali byť bezpredmetné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy